Novou sezónu v Edenu otevřeli sešívaní v utkání se Celticem Glasgow!

První zajímavé utkání, které Slavia odehrála v rámci přípravy, bylo v plánu před odjezdem na soustředění do Rakouska. Do Edenu přijel slavný skotský klub, současný mistr Celtic - tým, za který válel náš historicky první trenér John William Madden. Utkání se neslo ve slavnostním duchu, protože se kromě pojmenování tribuny po tomto legendárním kouči byla položena taktéž deska s jeho jménem, která od tohoto okamžiku zdobí slávistický chodník slávy. Zápas provázelo velké množství očekávání. Velkou neznámou byl počet fanoušků na stadionu stejně jako těch hostujících, o jejichž návštěvě se hodně mluvilo. Fanoušci také čekali na nové hráče, poprvé se na domácím pažitu předvedl Trubač, Rotaň, Laštůvka či Jugas a svůj úplně první start si připsal Altintop.

Sestava Slavie: Laštůvka – Frydrych (46. Bořil), Jugas, Deli (46. Bílek), Flo (72. Švento) – Ščuk – Tecl (46. van Buren), Rotaň (72. Alvir), Hušbauer (46. Altintop), Mingazov (61. Trubač) – Škoda (46. Mešanovič).

Sestava Celticu: Gordon – Boyata (46. Hayes), Brown, Forrest, Griffiths (61. Dembelé), Lustig, McGregor (79. Bitton), Rogić, Sinclair (61. Sviatchenko), Šimunovič (61. Armstrong), Tierney.

Diváci: 10 231

Rozhodčí: Hrubeš - Koval, Kubr

Již před úvodním hvizdem se Tribuna Sever plnila velice slušně, totéž se dalo říct i o hlavních tribunách a vše nasvědčovalo solidní návštěvě. Špatný také nebyl počet fanoušků skotské jedničky, které podpořili i naši vlci z Letné a střížkovští Bohemians. Především fanoušky domácích vyděsil hned v prvních minutách Lustig, který svojí střelou zaměstnal Laštůvku, jenž převedl parádní zákrok! Eden měl na přátelský zápas nadprůměrný support, který byl asi jedinou zajímavou věcí na průběhu zápasu. Hrálo se hodně ve středu hřiště, oba týmy zbytečně ztrácely míče. Na pokus švédského stopera ve službách Celticu se snažil odpovědět po parádní přihrávce Škoda, který ve skluzu před prázdnou brankou nedosáhl jen o centimetry. O chlup větší kus k míči následně chyběl při hlavičkovém pokusu Frydrychovi, který gólu nedosáhl taktéž.

Druhá půle přinesla kromě mohutného střídání červenobílých také velký závar hostů, když se před Laštůvkou zjevil samotný Sinclair. Tomu naštěstí nevyšla střela z voleje a po škobrtnutí balon napálil mimo šestnáctku jeden ze stoperů v sešívaném. Další ze skotských smrtících útoků přežila naše defenzivní linie pár okamžiků po předchozí šanci, tentokráte téměř všechny vymíchal McGregor, který po svém hezkém sólu trefil jen boční síť. Hra stále nebyla nijak světoborná, zato atmosféra se občas přibližovala ligovému standardu, což je v Čechách na přípravný zápas nezvyklé. Hosté se také snažili fandit, ale proti domácí přesile to měli těžké. To je ovšem nijak nezastrašilo a poukázali na sebe pyrem, které odpálili po hodině hry.

 

Ač byla atmosféra mezi fanoušky přátelská, na hřišti to jiskřilo, což potvrzoval nejeden tvrdý zákrok, kterým se prezentovaly oba týmy. Ke konci se zápas dohrával a tempo absolutně opadlo. Následovala bouřlivá děkovačka, která byla opět dvojnásobná! První si vzal do režie již klasicky Krasoň, té druhé se ujal Přéma Kovář, který opět nezklamal! Na závěr je důležité podotknout, že to bylo velice povedené fotbalové odpoledne. Na hřišti to sice nebyla žádná hitparáda, ale řekněte, kdy naposledy bylo v Čechách na přátelském mači tolik lidí? Když k tomu připočteme slušné fandění, kterému chyběla jen branka v náš prospěch, můžeme být jen spokojeni! A samozřejmě radost mohou mít i pivaři, protože se místo Gambrinusu na čepu v koridorech objevil Lobkowitz!

Den po zápase naši fotbalisté odjeli na soustředění do Rakouska, po kterém budou mít v Edenu generálku na novou sezonu. Změřit síly přijede kometa minulého ročníku francouzské nejvyšší soutěže Nice v čele s největší hvězdou Balotellim! Podpořte naše borce, naplňme dům a ukažme, kdo je to Slavia!

10.07.2017 Tribuna Sever

Komentáře