Jeden ze starších slávistů navštívil utkání Ekvádorské ligy mezi Clubem Sport Emelec, který odehrál svůj zápas proti Clubu Deportivo Espoli. Reportáž z utkání čtěte v článku...

 

Do Ekvádoru jsme jeli navštívit našeho kamaráda  který bydlí v Ayampe kousek od Guayaquilu. Už v Praze jsme při této příležitosti naplánovali návštěvu dvou utkání ,  LDU Quito vs Olmeda a Emelec vs Espoli. Bohužel nám z časových důvodů nevyšlo utkání v Quitu a tak jsme museli vzít za vděk utkáním v Guayaquilu. Club Sport Emelec patří mezi nejůspěšnější a nejpopulárnější  Ekvádorské kluby, nicméně stojí ve stínu svému městskému rivalu Barcelona Sporting Club. Derby mezi těmito kluby se nazývá „El Clásico del Astillero“.

K stadionu Estadio George Capwell jsme přijeli s několika hodinovým předstihem, tak aby jsem se ještě stihli patřičně upravit v místních restauracích. Pivo stojí cca dolar ( měnou Ekvádoru je americký dolar) takže neváháme a usazujeme se v první restauraci hned vedle stadionu.

“Hospoda” je klasický jihoamerický standard, pár plastových stolů a židlí, pivo nám nalévali z lahví do plastového kelímku. Hned jsme obklopeni fanoušky Emelecu kteří mají evidentně radost, že jsme si koupili čepice jejich klubu, a tudíž jsme jedni z nich. Většina je už poměrně pod parou ale nijak agresivní, pouze při zmínce o Barceloně si začínají odplivávat a zuřivě gestikulovat.

Asi hodinu před zápasem si jdeme koupit lístek a cestou k pokladně vidíme v jedné boční ulici skupinu asi 100 ultras Emelecu. Už mají problém s policií, vzniká menší šarvátka a tři fanoušky odváží policejní jeep. Na náš dotaz co se stalo, se dozvídáme, že důvodem byl prodej drog na ulici J.

Mezi fanoušky Emeleku je také několik fanoušků spřáteleného chilského Colo-Colo. Družbu mají také s Boca Juniors, Independiente Medelin nebo Alianza Lima. O atmosféru v hledišti se starají především dvě skupiny a to Legion Azul a Boca de Pozo.  Jdeme na stadion kde je podle našeho odhadu tak 18 000 fanoušků. Kapacita stadionu je 24 000.(v současné době Emelec přestavuje stadion, takže kapacita by měla být 45 000 diváků).

Barra Emelecu (v Latinské Americe se utras nazývají barra) rozjíždí docela slušný a hlavně vytrvalý support, odpalují světlice, bengálské ohně a konfety. Z Espoli nedorazil snad jediný fanoušek. Na stadionu se normálně prodávalo docela dobré pivo, takže se aktivně zapojujeme do fandění. Někteří z nás lezou po každém gólu Emelecu na plot, takže mám obavy, aby je nakonec nesebrala policie. Emelec vyhrává 5 – 1. Po utkání se nic neděje a tak nasedáme do taxíku a jedem se dorazit do centra.

V případě návštěvy Ekvádoru mohu Emelec jen doporučit stejně tak návštěvu městského rivala Barcelony. V nejlepším případě derby. Výborná atmosféra, levné a překvapivě dobré pivo, levné lístky, a stadiony které jsou doslova architektonickými kousky a které jsou k vidění kromě Ekvádoru pouze v Peru nebo Kolumbii. Teda možná jsou ještě někde jinde, ale podobný typ stadionu jsem nikde jinde neviděl. Například stadion Barcelony, Estádio Monumental pro 60 000 diváku označil Pelé za nejkrásnější na světě. Podobný stadion s kapacitou 55 000 diváků, má také LDU Quito, první ekvádorský vítěz Copa Libertadores z roku 2008 kdy ve finále porazil slavný Fluminense 5-1.

Fotogalerie

  • Emelec 1.jpg
  • Emelec 2.jpg
  • Emelec 3.jpg
  • Emelec 4.jpg
  • Emelec 5.jpg
  • Emelec 6.jpg
  • Emelec 7.jpg
  • Emelec 8.jpg
  • Emelec 9.jpg
  • Emelec 10.jpg
  • Emelec 11.jpg
  • Emelec 11.jpg
07.02.2012 Inženýr 23

Komentáře