Reportáž z výjezdu do Ostravy čtěte zde...    

Opět neskutečný pondělní termín, navíc na výjezd do daleké Ostravy, to vše dávalo vědět, že se slávistů na hlavním nádraží absolutně nesejde tolik, kolik by jelo například v sobotu. Necelá stovka slávistů tedy po poledni vyrazila na pondělní zápas na Baník.

Velmi slušná sestava, menší zásoby alkoholu, to vše jasně ukazovalo, že o zábavu bude postaráno. Ve vlaku se zpívá, fandí, skáče, sem tam se na nástupišti objeví nějaké to pyro, nálada je skvělá. Už v té době to je lehce proti vůli přítomných policistů, ale vše probíhá v pohodě.

Pohoda končí, jakmile do vlaku nastoupí moravští kolegové. Buzerace se začíná zvyšovat, ale nic, co by se nedalo přežít. To však ještě nevíme, co nás v Ostravě čeká...

Na nádraží v Ostravě již čeká několik televizních štábů, které čekají na senzaci, na hordy rozdováděných zvířat z Prahy a čekají na jakoukoliv záminku k tomu, aby z nás tyhle monstra udělali.

Po naložení do dvou přistavených autobusů nás za obrovské policejní asistence převážejí na stadion. Po cestě však bohužel přichází záminka nadrženým fízlům, kteří nás stále z aut provokují, fotí a vyhrožují. Někdo vybil dvě okna u dveří a vypadlo jedno velké okno autobusu.

To je exkluzivní záminka fízlům, kteří okamžitě zastavují autobus, čekají ještě na příjezd televize Nova a začínají. Nejdříve je zatčen jeden fanklubák, poté steward fanklubu, který po policajtech jen požadoval informace o zadrženém, což sklízí vlnu nevole.

Poté policajti začínají brát všechny přítomné v autobuse (mezi nimi i předseda fanklubu, postarší dáma, atd.), každý dostává klepeta a všechny rozváží po pár lidech na všechny možné stanice v Ostravě.

Všechno tohle bylo prý kvůli sporům mezi ostravskou kriminálkou a zásahovou jednotkou. Někdo si zkrátka chtěl přihřát polívčičku a těžkooděnci tak měli příkaz zatknout všechny při jakékoliv příležitosti. Zkrátka hlavně, abychom se nedostali na fotbal...

Zbytek slávistů, který přijel ke stadionu, odmítl vstoupit solidárně na stadion, dokud nebudou všichni slávisté propuštěni. Informováno je i vedení klubu, které vše hlásí hráčům a ti zvažují, zda nastoupit bez přítomnosti svých fanoušků na hřiště.

Na policejní stanici, kde se nacházela naše skupina, většina nechápe, proč tam jsme a nechápou to ani samotní policajti. Nikdo nám není schopný nic říct. Informace se donesla i k fanouškům Baníku, kteří po celé utkání vyjadřují podporu zadrženým a na stadionu skandují "Pusťte fanoušky" a A.C.A.B.!

Fanoušci, kteří čekali před stadionem, mezitím za obrovské asistence policie slušně bouří, odpalují i nějaké to pyro, vyvěšují transparent "Český fotbal pro fanoušky!" přes plot a čekají na zadržené kamarády, kterých se pochopitelně nedočkávají.

V 75. minutě byla domluvena se zástupci Ultras Baník akce na podporu pyrotechniky, kdy ostravští roztáhli transparent "ČMFS: Ničíte co funguje!" a odpálili asi 20 ohňů. K této akci jsme se za společného skandování měli připojit i my a bylo připraveno 10 ohňů, podsvícená plachta "PYRO" a nápis na plot "Není zločin!". To vše pochopitelně ztroskotalo, jelikož se všichni všichni slávisté (krom 12-ti moravských slávistů, kteří dorazili na stadion jako první) nachází buď venku nebo na stanicích a stejně tak připravená choreografie i všechny vlajky...

Jakmile skončilo utkání, vše na stanici najednou začalo běhat jako na drátkách a po rychlých výpovědích jsme byli propuštěni. To nás jen ujistilo v tom, že se jednalo o cílenou akci, abychom se zkrátka nedostali na fotbal.

Skupina slávistických Ultras, kteří čekali před stadionem, ještě na nádraží rozhání asi dvojnásobnou přesilu chacharů, kteří namachrovaně přijeli ze stadionu za neustálého skandování proti Slavii. Samozřejmě se nejspíš jednalo o nějaké vandráky z řad chacharů. Následně opět čekají na propuštění zatčených slávistů, kteří se postupně trousí na nádraží.

Jelikož nám pochopitelně ujel vlak (kterým odjelo přes dvacet slávistů, někteří nedobrovolně), čekáme všichni na nádraží, někteří spí, někteří pijí, každý se snaží zabavit. Následně se ještě větší skupina přesouvá k nedaleké policejní stanici a snaží se vysvobodit stále držené kamarády. Ti jsou však převezeni na záchytku a někteří prý mají být puštěni až ráno.

Několik slávistů se tedy rozhodlo na ně do rána počkat, část sešívaných ještě půl hodiny před odjezdem vlaku dojela na stanici pro vězněné slávisty s vlajkami a bubny a taxíkem se dopravili zpět na nádraží.

Před dvanáctou se tedy míří do Prahy se všemi věcmi. 5 slávistů čeká do rána v Ostravě na zadržené, na které se mezi slávisty vybralo slušné množství peněz (díky!) a ostatní míří po dlouhém dni vlakem k domovu.

Celý den však i po takových událostech vládne mezi slávisty dobrá nálada, o zábavu není nouze a i přes neustálou policejní buzeraci se všichni dobře baví.

Jsme rádi, že slávisté umí táhnout za jeden provaz, děkujeme chacharům za podporu na stadionu a fízlům, kteří se o tohle postarali, přejeme, aby jejich děti chodily pozadu.

Náš svět nezničíte!

Ať žije Slavia!

Foto: Maska (ultras), chachari.cz,

Fotogalerie

  • Baník - Slavia 1.jpg
  • Baník - Slavia 2.jpg
  • Baník - Slavia 3.jpg
  • Baník - Slavia 4.jpg
  • 1.JPG
  • 2.JPG
  • 3.JPG
  • 4.JPG
  • 5.JPG
  • 6.JPG
  • 7.JPG
  • 8.JPG
30.03.2010 Strašák 21

Komentáře