Reportáž z výjezdu do Liberce.

Na sever Čech jsme se rozhodli vydat autobusy. V neděli brzy ráno tedy z Edenu vyjelo prvních 5 autobusů s fanoušky Slavie, kteří byli natěšení na poslední zápas roku. Po necelé dvouhodinové cestě vystoupila v centru Liberce za autobusů horda necelých 300 sešívek, kteří se žíznivý rozešli to místních hospod a barů.

 

Zhruba 2 hodiny před výkopem se slávisti sešli na jednom z libereckých náměstí, odkud se vydali na stadion U Nisy pěšky. Pochodu se zúčastnilo téměř 700 červenobílých, což je sice slušné číslo, ale vzhledem k celkovému počtu slávistů v Liberci to mohlo být o dost lepší. Nicméně každý, kdo na pochod vyrazil, určitě nelitoval. Celý Liberec jsme tímto naprosto ovládli, celou cestu se fandilo, zpívalo, tleskalo, odpáleno bylo i velké množství pyrotechniky a každý se bavil nejlépe, jak jen mohl.

 

Ke stadionu jsme přišli s více než hodinovým předstihem (dříve vchod pro hosty ani nebyl umožněn), bohužel ani to ale nestačilo. Nejprve se vytvořily velké fronty u pokladen, které jsou umístěny daleko od vstupu do sektoru hostů. Další nepříjemné překvapení na nás čekalo přímo u vchodu do našich sektorů, kde byly otevřeny jen 1 úzký turniket, druhý i třetí zůstaly nepoužívané. Absolutně nepochopitelný tah od pořadatelů Slovanu Liberec – na tamní stadion se snad nikdy nechystalo tolik hostujících fanoušků, jako právě na tento zápas slávistů, kteří dopředu ohlašovali, že jich do Liberce pojedou tisíce. I přesto ale pořadatelská služba neuznala za vhodné otevřít alespoň 3 úzké turnikety…

 

Když už jsme se po dlouhé době čekání dostali za tento 1 otevřené turniket (který jsme navíc museli přelézat, protože automatické otevírání turniketu selhalo už asi po 10 minutách…), setkali jsme se s amatérským až hrubým chováním pořadatelů. Ti ve většině případů všem tykali (na otázku, zda si tykáme, odvětili, že pouze oni tykají nám). Hrubě zacházeli s každým fanouškem v červenobílých barvách, od malých dětí až po starší lidi. Všem fanouškům Slavie také prosahávali intimní partie (stejně tak i ženám, které byly šacovány muži v zelených vestách). Na závěr si každý musel ve velké zimě (prosinec na severu Čech…) v zabláceném prostředí zouvat boty, které si pořadatelé museli důkladně zevnitř prohlédnout. Problém nastal i v tom, že tito zaměstnanci Slovanu Liberec pustili do klece pro hosty až moc lidí a nejprve nechtěli otevřít bránu na prázdné vedlejší tribuny (což poté stejně museli udělat). Ti, co nešli s námi pochodem, čekali před branami stadionu frontu ještě ve 40. minutě zápasu… Zkrátka a dobře, severočeskému klubu se podařilo dosáhnout toho, co mělo v plánu – otrávit slávistické fanoušky nejvíc, jak jen to jde…

 

Problém nastal i s naší hlavní vlajkou Tribuna Sever. Tu security nejdříve nechtěli pustit, poté zase ano, poté tam přišel hlavní pořadatel, který to znovu zatrhl. Když to vypadalo, že zákaz této vlajky je definitivní, donesli jsme ji zpět do daleko zaparkovaného auta. Poté nám security řekli, že ji nakonec pustí a tak jsme složitě a komplikovaně poslali další naše lidi do auta, které ani nevěděli, kde stojí, kteří ji přinesli k sektoru. Tam se v tu chvíli objevil nijak neoznačený muž, který se představil jako oficiální mluvčí celého klubu a vlajku opět zakázal a opět jsme ji museli odnést zpět do auta. V průběhu zápasu si ovšem celou situaci pořadatelé rozmysleli, opět jsme vyslali další lidi do auta a vlajku jsme si mohli vyvěsit, ale jen nahoru za všechny lidi… Nevěděli jsme, jestli jsme se stali obětí nějakého žertu ze strany libereckého vedení, každopádně nám toto chování připadá velice amatérské a takhle by se Slovan Liberec k fanouškům chovat asi neměl…

 

Pojďme si ale shrnout něco pozitivnějšího, pojďme se podívat, jak to vypadalo na tribunách stadionu U Nisy. Na celém stadionu se sešlo přes 2 000 slávistů, kteří po celý zápas ve slávistických barvách hrdě podporovali svůj klub. Kotel hostů se skládal z tribuny za bránou, sektoru vyhraněného pro hosty a 2 tribun za pomezní čárou. Celkem se v kotli slávistů sešlo kolem 1 400 hlav, což vypadá hodně pěkně – doufejme, že na jaře budeme jezdit podporovat Slavii minimálně v takovémto počtu na všechna venkovní utkání!

 

I když na začátku zápasu chybí ještě velká část slávistů, kteří stojí frontu před 2 otevřenými turnikety, velice slušně od prvních momentů zápasu fandíme. Chorály zpívají naplno úplně všichni, všichni slávisti si tento zápas užívají a dokazují všem, že zážitek ze zápasu si nenechají nikým a ničím znechutit. K dobré náladě pomůže i námi velmi oblíbený hráč Jarda Zmrhal, který hned ve 2. minutě zápasu vstřelí první branku utkání. V tu chvíli se dostáváme do varu, fandění je naprosto fanatické a náš support splňuje evropské parametry. K fandění se tu dobu zapojuje i většina slávistů na celém stadionu U Nisy.

 

Velice vysoký standard našeho fandění si držíme až do konce poločasu, kdy se většina lidí i přes velkou zimu potí z neustálého fandění. K fandění si také několikrát pomůžeme i pyrotechnickou vložkou. K vidění se v našem sektoru ten den objeví snad všechno – ohně, stroboskopy, pochodně i dýmovnice. Dokázali jsme tedy, že i takto přísné a zbytečně zdlouhavé kontroly ničemu nepomohu a pyrotechniku prostě na stadion proneseme tak jako tak, když chceme... Opět jsme zároveň dokázali, jak pyrotechnika k fotbalu patří, dokáže oživit fandění a celkově vytvoří úžasný vizuální efekt. Bez ní by fandění v první půli zápasu z naší strany rozhodně nebylo takové, jaké bylo.

 

Skvěle fandíme i od začátku druhého poločasu, snažíme se střídat chorály, které toho zápasu ještě nezazněly. Všichni si poslední zápas roku užíváme, jak to jen jde. Během dvou minut ale bohužel otočí stav zápasu Bakoš s Pavelkou, což slávisty hodně zmrazí. Support v tu chvíli hodně upadá – škoda, právě v těchto chvílích totiž hráči potřebují cítit v zádech největší podporu, aby dokázali zápas zvrátit zpět ve svůj prospěch. To se bohužel v Liberci a prohráváme na půdě klubu hrající evropské soutěže 1:2.

 

I přesto si hráči vyslechnou náležité ovace za velice úspěšnou polovinu sezóny. Po delší době se nacházíme po podzimní části ligy v horní polovině tabulky a přijdou-li během zimní pauzy nějaké posily, můžeme na jaře očekávat boj o účast v předkolech evropských pohárů! Velké zásluhy na tom má i náš pan trenér Dušan Uhrin, který za půl roku odvedl na Slavii velký kus práce. Děkujeme, jen tak dál, stojíme za Vámi! Závěrečná děkovačka měla grády, stadion se otřásal v základech.

 

Po zápase se naskládáme do 6 autobusů určených pro slávistické fanoušky, kterými vyrážíme do Prahy. Vzhledem k brzkému návratu ještě pokračují skupinky slávistů do různých vršovických podniků, kde rekapitulují první polovinu nového ročníku naší nejvyšší fotbalové soutěže, kde se Slavia umístila na skvělém 5. místě.

 

Celkem si toho dne našlo na liberecký stadion cestu téměř 7 000 fanoušků, z toho přes 2 000 těch slávistických. Liberečtí měli jako obvykle na stadionu 2 kotle (Chaotix a Supras Unisono), které se oba snažily po celou dobu zápasu povzbuzovat svůj klub. Fanoušci Liberce ožili zejména po otočení zápasu ve svůj prospěch, kdy se k fandění zapojoval celý liberecký stadion U Nisy. Supras Unisono si navíc připravili choreografii s motivem „Avanti Slovanisti“. Proti našemu jednomu velkému kotli ovšem neměli moc šancí a tribuny v Liberci jsme ovládli my. Opět jsme dokázali Slavii venku vytvořit domácí prostředí.

 

Nyní nás čeká dlouhá zimní pauza, kdy si můžeme všichni od fotbalu na chvilku odpočinout. I během zimy nás čeká ale hodně aktivit, o kterých Vás budeme průběžně a včas na našich stránkách informovat. Těšit se můžete například na velké futsalové derby na území našeho největšího rivala, Sparty Praha, kde očekáváme rekordní účast slávistů. Sledujte proto stránky www.tribunasever.cz a naše facebookové stránky Tribuna Sever, kde Vás o všech našich aktivitách budeme včas informovat.

 

Slavia je věčná!

 

Více fotografií přineseme už brzy, sledujte proto náš web.

další fotogalerie zde:  http://www.supporters.cz/clanek/fotoreport-slovan-liberec-sk-slavia-praha/7283.html

 

videa: BlueFlash (Tribuna Sever), Vltava (Sešívky z Příbramska), supporters.cz, Marvin Hřebík

 

 

Fotogalerie

14.12.2015 Krasoň Vašek, SlaviaFans

Komentáře