Reportáž z Vršovického derby!

Na 1. máje, tedy svátek zamilovaných, připadlo tradiční Vršovické derby. To se mělo odehrát v rámci 26. kola naší nejvyšší fotbalové soutěže na půdě Bohemians, v Ďolíčku. Slavia pořád bojuje o šanci zahrát si v evropských pohárech, takže očekávání před utkáním s Bohemkou, která po srdnatém výkonu dokázala obrat o body i Spartu, jsou veliká. Vedení domácího klubu sešívaným poskytlo pouhých 250 lístků do jejich sektoru (minimální počet lístků, které slávistům museli zelenobílí poskytnout) a na zbytek stadionu jsme sháněli lístky jen velice komplikovaně. V předprodeji totiž mohli nakupovat do ostatních sektorů na stadionu pouze bohemáčtí permanentkáři nebo členové jejich fanouškovských sdružení, a to jen omezený počet lístků. Všem je tedy jasné, že když přihlédneme k napjatým vztahům mezi oběma tábory v současné době, lístky na jiné tribuny Ďolíčku se dají sehnat jen velice těžko. Zarážející je i fakt, že se lístky nedaly do volného prodeje i přesto, že den před utkáním nebyl stadion ani zdaleka vyprodán… Alespoň je krásně vidět, jaký má Bohemka strach, že bychom vytvořili na jejich půdě domácí prostředí. Není se čemu divit :-)

 Ještě den před utkáním se vydalo pár jedinců ze Sešívané Mládeže podívat kolem Ďolíčku, zda nezastihnou nějaké domácí, kteří se jim pořád dokola vyhýbají a opakovaně odmítají veškeré nabídky na střet. U Ďolíčku se bohužel těsně minou s Ultras 1905, kteří dokončují choreografii právě na zápas se Slavií. Zastihnou pouze 2 zelenobílé (včetně support-leadera Bohemky), kteří opouštějí Ďolíček. Ti svůj klub okamžitě zapírají a dávají se před slávisty na útěk.

 V den zápasu se pár hodin před výkopem sejde asi stovka slávistů, která společně po tramvajové trati vyrazí do západních Vršovic. Na kilometr dlouhé trati sem tam zaskandujeme nějaký ten chorál a ukazujeme, kdo že to vládne celé čtvrti. V blízkosti Ďolíčku vylezou z tamějších hospod a barů místní. Oba tábory si mezi sebou dají najevo, co si o sobě myslí, veškeré gestikulace ale působí vzhledem k všudypřítomné policii spíše komicky. Před vchodem do našeho sektoru ještě řešíme menší problémy s choreem, nakonec naštěstí ale vše vyřešíme, a tak se sektor vlajkonošů hostí může pomalu ale jistě začít plnit.

 Když s pořadatelskou službou vyřešíme problém ohledně vyvěšování vlajek, které prý nemohou přesahovat reklamní bannery, začneme s napětím vyhlížet začátek derby. Už na začátku zápasu je předem jasné, že Ďolíček není ani náhodou vyprodaný, jak později říká hlasatel zelenobílého klubu. Například hlavní tribuna Ďolíčku je poloprázdná. Tak ještě, že do volného prodeje nešel ani 1 jediný lístek… Sektor pro hosty s kapacitou pro 250 osob jsme vyprodali za hodinu od spuštění předprodeje (který probíhal pouze na pokladnách v Edenu a dával se jen 1 lístek proti 1 permanentce), dalších zhruba 250 šťastných slávistů dokázalo najít způsob, jak si sehnat lístek do jiných sektorů. Hodně z nich se poté shromáždilo v sektoru A1, kde vytvořili Slavii v utkání druhý kotel.

 Fandit začnou oba tábory už několik minut před zápasem. Support je z obou stran od začátku poměrně dobrý, brzy je ale jasné, že fanoušci Bohemky využijí svoji početní výhodu. My se pochopitelně i přesto nevzdáváme a snažíme se fandit nejlépe, jak to jde.

 Ještě v průběhu prvního poločasu se prezentujeme choreografií tematickou k 1. máji. Nejprve přes celý sektor roztáhneme plachtu s nápisem „láska k zbláznění“. Nápis z jedné strany plachty doplňuje pěkně namalované staré slávistické logo, z druhé strany plachty je znázorněn Hannibal Lecter. Nutno podotknout, že 1 z tvůrců choreografie opravdu nemá žádnou jinou lásku, než červenobílý klub, do kterého je fanaticky zamilovaný. S blížícím se 1. májem se z lásky ke svému klubu zbláznil tak, že na nápisu otočil písmeno Z. Pod plachtou se poté převlečeme do červených hábitů, odpálíme několik desítek dýmovnic a bavíme se (nejen) tím, jak na nás všichni rozzuření bohemáci pískají. Zkrátka a dobře – láska na celý život.

 Fandit se snažíme i ve 2. poločase. Vzhledem k opět nepřesvědčivé hře našeho klubu, k nízkému počtu slávistů v sektoru, nebo třeba i k akusticky velice nevhodnému sektoru je náš support spíše průměrný. Hodně ovšem k fandění využíváme i zbytek slávistů na stadionu, kteří se tentokrát opravdu přidávají velice ochotně.

 Hráči na hřišti uhrají se štěstím bezbrankovou remízu. Jedním z nejhorších hráčů na hřišti je opět Hušbauer, který ani nedorazí na závěrečnou děkovačku s fanoušky – s těmi, který se snažili celých 90 minut tlačit Slavii za vítězstvím.

 Po zápase ještě v sektoru zapalujeme suvenýry, které jsme si půjčili od našich zelenobílých kamarádů. Do sektoru okamžitě naběhnou hasiči a celý sektor začnou kropit. To si slávisté samozřejmě nenechávají líbit a zahazují hasiče vším, co je zrovna po ruce. Jedna z hozených sedaček zasáhne hadici s vodou, ze které v tom okamžiku začne stříkat voda na všechny strany a ještě hodně dlouho to vydrží.

 Po zápase nás ještě zbytečně dlouho drží policie v sektoru. Když nás po dlouhé době konečně pustí, vyrážíme všichni společně zpátky k Edenu. Během této cesty na sebe naráží skupinky obou znepřátelených táborů, vše ale dokáže pokaždé okamžitě přerušit policie. V pozdní májový večer se tedy ještě někteří slávisté na chvilku rozcházejí do vršovických hospod, jiní se ubírají za svými rodinami do svých domovů.

 Ultras 1905 naplní svoji tribunu do posledního místečka, v jejich kotli se tedy schází zhruba 1 500 zelenobílých fanoušků. Ti od začátku zápasu velice slušně fandí a dobrou úroveň supportu drží až do konce zápasu. Prezentují se i celotribunovou plachtou znázorňující bohemáky šikanující slávisty. Vše doplněno nápisem „Tak děti, vyčůrat…“. Nutno říct, že tato choreografie působí více než úsměvně, přihlédneme-li k tomu, jak to v současné době ve Vršovicích vypadá. I v jejich sektoru se během zápasu objeví několik ohňů.

 

tuto neděli odehrajeme od 15:30 v Edenu předposlední domácí utkání této sezóny. Hned 3 dny na to, ve středu 11.5., nás čeká poslední výjezd sezóny do nedaleké Příbrami. Vyrazíte s Tribunou Sever? Více zde: http://tribunasever.cz/t/55245-Na-posledni-vyjezd-sezony-s-Tribunou-Sever.html . A příští sobotu 14.5. nás čeká poslední zápas sezóny, který odehrajeme v Edenu proti Plzni. Tento zápas si asi nenechá ujít žádný slávista. Pojďme se společně hecnout na závěr sezóny! Vyjeďme všichni společně s Tribunou Sever do Příbrami!

 

Slavia je věčná.

 

 

Slavia je věčná.

video: BlueFlash (Tribuna Sever); Petr L.

 

Další zajíme reportáže ze zápasu:

http://www.ultras-tifo.net/photo-news/4273-bohemians-1905-sk-slavia-praha-01052016.html

http://cittastadiultras.blogspot.cz/2016/05/bohemians-1905-sk-slavia-praha.html

http://www.supporters.cz/clanek/fotoreport-bohemians-praha-1905-sk-slavia-praha/7515.html

http://slaviafans.com/prvni-maj-lasky-cas-nabohemku/

http://slavistickenoviny.cz/clanek/8223-hodnoceni-slavistu-27-kolo

Fotogalerie

05.05.2016 Krasoň Vašek (Tribuna Sever), BlueFlash (Tribuna Sever), SlaviaFans, Ultras-Tifo

Komentáře