Reportáž z Bitvy o krále Vršovic.

Bitva o Vládce Vršovic byla naplánovaná na brzké nedělní odpoledne. Už od rána bylo jasné, že bude po celý den krásné počasí na fotbal a to i přesto, že v jiné listopadové dny už bývá poměrně velká zima. Někteří z nás (i když nás není bohužel ani zdaleka tolik, kolik bychom si představovali) v tomto krásném počasí dokončují už od rána výrobu celotribunové choreografie.

 

I díky uspořádání další slávistické fanzóny před zápasem je v okolí Edenu rušno už nějaké 2-3 hodiny před výkopem a vše nasvědčuje tomu, že návštěva na Vršovické derby bude důstojná. Když se hodinu před zápasem začnou lidi pomalu ale jistě trousit do útrob Edenu, zbývá už jen zkontrolovat, jestli je všechno připraveno tak, jak má a všichni už se pozvolna připravují na fandění.

 

Pár minut před začátkem zápasu se stadion poměrně slušně zaplní. Do Edenu si našlo cestu 14 000 platících fanoušků (z toho na celém stadionu dohromady asi 1 500 fanoušků zelenobílých), což není špatné, ale přeci jen by takováto nejprestižnější utkání ligy mohla být úplně vyprodaná, ale nebuďme nanasytní. Před rokem bylo na toto utkání o téměř polovinu diváků méně. Uvidíme na jaře, zda se budou návštěvy v Edenu zvedat.

 

Tribuna Sever od začátku zápasu velmi dobře fandí, trošku nás ovšem zmrazí 1. gól, který vstřelí Deli do vlastní sítě. Support od toho okamžiku už není na takové úrovni, fandit ovšem samozřejmě nepřestáváme a snažíme se hráče dotlačit ke srovnání stavu. Příště po inkasovaném gólu nevěšme hlavu, fandění naopak vystupňujme a povzbuďme hráče, aby co nejdříve zápas otočili.

 

Kolem 30. minuty 1. poločasu přichází čas na přichystanou celotribunovou choreografii. Z kartonů se vytvoří číslo 123, přesně tolik let oslavila totiž v týdnu naše milovaná Slavia. Pozadí je vytvořeno kartony červené barvy, bílé číslice doplňuje černé stínování. Vedle třísektorové kartoniády ještě roztahujeme látkové pruhy složené z červených, černých a bílých barev. Černá barva se použila jednak na vystínování bílých číslic, které by samotné na červeném pozadí nevynikly a poté i na plachty, aby choreo vypadalo vizuálně lépe, bylo kontrastnější a nebylo lidově řečeno „suché“. Určitě se za tím neskrývá žádný skrytý význam, jako například vyjádření sympatií nejrůznějším politickým hnutím, z čehož budou všichni milovníci konspiračních teorií, kteří se realizují na různých diskuzích na internetu, kde řeší co mají černé barvy na našich choreografiích znamenat, velice zklamaní. Navíc, kdybyste se o něco více zabývali historií našeho klubu, věděli byste, že černou barvu nemáme v logu pouze my jako TS, ale že například i sada prvních slávistických dresů se skládala ze sešívaného svršku, bílých trenek a černých stulpen. Toto všechno byste se mohli dozvědět například na různých vycházkách a jiných akcích pořádaných Odborem Přátel, kam bohužel nezavítáte… Tím bych veškeré diskuze na toto téma uzavřel. Celé choreo ještě doplní nápis „Nejstarší klub země české“, který obsahuje i staré logo Slavie a českou vlajku doplněnou českým lvem.

 

Zrovna ve chvíli, kdy se tímto choreem prezentujeme, bohužel Deli fauluje v našem pokutovém území a rozhodčí Lerch nařizuje proti našemu týmu penaltu. To některé boužel rozhodí a své kartony zahodí. Škoda, choreografie mohla vypadat mnohem lépe. Když bohemácký Jindříšek penaltu promění, tak rozzuřeně pošlou dolů své kartony všichni. Načasování choreografie nám moc nevyšlo, nuže, co se dá dělat… Když ve stejnou chvíli musel vystřídat i zraněný kapitán Martin Latka, všichni začínali tušit, že zápas nemůže skončit nijak dobře.

 

Ve 38. minutě zápasu ovšem sníží skóre na 1:2 náš šampión Milan Škoda a v našem sektoru vypukne euforie. Na Tribuně Sever se v tu chvíli také odpálí poměrně velké množství pyrotechniky a fandění jde nahoru. Slavia dokonce po delší době zahrává na konci poločasu penaltu, kterou si na svoje bedra vezme Karel Piták, který hraje už 300. ligový zápas a na jehož paži jsme mohli vidět kapitánskou pásku. Ten ji ale bohužel neproměňuje. Do konce poločasu udržíme poměrně slušný support a během poločasové přestávky se modlíme, aby trenér Dušan Uhrin vymyslel něco, čím Bohemku přelstíme.

 

Ve 2. poločase bohužel hráči na hřišti nepředvádějí žádný úchvatný výkon, takže se se ani nedají moc zpívat pěkné, melodické chorály a během 2. dějství se spíše snažíme fandit pomocí jednoduchých pokřiků.

 

Objevuje se také nápis mladých hools na účet bohemácké „chuligánské“ skupiny Berserk Young. Tato skupina se totiž stává útočištěm pro odpadlíky z jiných pražských klubů, kteří jsou všem pro smích. Několik jejich současných členů jsme si bohužel hřáli na prsou i my, ale bůh ví, jak dlouho tam vydrží, protože členové Berserku se střídají stejně rychle, jako někteří naši politici mění svoje názory. Jste všem pro smích.

 

V sektoru na Tribuně Sever, kam chodí pro změnu staří chuligáni, se zase objevuje řecký nápis „ΝΙΚΟΛΑ, 2730 ΜΕΡΕΣ! ΚΑΛΟΣ ΗΡΘΕΣ!“ (Nikolo, 2730 dnů! Vítej!). Vše doplňuje řecká a česká vlajka. Transparent je směřován legendárnímu slávistovi (vlastní i řecké občanství), dřívějšímu lídrovi chuligánů, který byl nucený více než 7 let vynechávat utkání Slavie. Nyní se vrátil na místo činu.

 

V závěru zápasu dojde dole v sektoru 108 také k hádce, kdy si mladí chuloši chtějí vyvěsit vlajku GNLS. V tu chvíli je bohužel většina našich nejaktivnějších a nejrespektovanějších postav rozprostřena po celém Edenu a dole, kde chuligáni vlajku věšeli, bohužel nestál téměř nikdo. Poté jdou takto vzniklé problémy řešit jen těžko. Hools vzali vlajku prý pouze na utkání proti Klokanům, jejichž část tvrdého jádra, jak je známo, táhne doleva. To, že se vlajka přehodila přes naši vlajku Ultras, bylo určitě hodně nešťastným řešením. Určitě ovšem nešlo o akci Tribuny Sever, která byla, je a vždy bude zcela apolitická. Jako pravicově smýšlející by se dala označit nanejvýš mladá chuligánka Slavie. Na fotbal by se ale politika tahat neměla, ta by měla zůstat mimo zápasy fotbalové Slavie.

 

V 87. minutě zápasu naše největší hvězda Milan Škoda dokáže i díky své bojovnosti utkání svým druhým gólem vyrovnat a na Tribuně Sever vypukne bouře. Odpaluje se další pyrotechnika, tentokrát dýmovnice, jejichž efekt vyšel na 1*. Hráči v závěru už bohužel utkání úplně otočit nedokážou a tak se musíme spokojit alespoň s remízou. Největší hvězdou zápasu byl zcela logicky vyhlášen právě Milan Škoda, který si užil i pozápasové ovace fanoušků směřovaných na jeho adresu. Poté, co si spolu s ostatními hráči užije pozápasovou děkovačku, se ještě od nového prezidenta klubu dozví o prodloužení a vylepšení své stávající smlouvy. Všem se tím ulevilo, toto gesto jsme si přáli už dlouho, panu Šimáněmu děkujeme (a nejen za toto)! My zase máme pro našeho šampióna přichystaný nový chorál, který (mimo jiné) nahrajeme během reprezentační pauzy už tuto neděli na futsalovém utkání Slavie proti Brnu v Edenu.

 

Bohemáci poměrně slušně zaplnili jim určený sektor, ve kterém i vzhledem k vývoji zápasu kvalitně fandili. Na ostatních tribunách v Edenu se jich už ovšem mnoho nesešlo a museli tak fandit proti mnohonásobné přesile, což je vždy velice obtížné. I přesto se ukázali poměrně v dobrém světle. Po zápase se začnou členové Berserku schovávat všude po Vršovicích, aby se poté 6 hodin po zápase (v neděli v noci) mohli vyfotit v 5 lidech v  jedné z našich hospod, kde už v tuto dobu pochopitelně nikdo nevysedával. Takovýto čin opravdu vyžadoval velkou dávku odvahy.

 

I nadále se přihlašujte do autobusů Tribuny Sever na výjezd na Slovácko, kde ještě zbývá několik volných míst! Přihlašovat se můžete ve fanshopu, můžete se přihlásit například v tento čtvrtek, kdy hrají ženy od 18:30 v Edenu ženskou Ligu Mistrů proti WFC Zvezdě 2005. Na tomto utkání můžete rovněž před vchodem č. 1 přispět na slávistickou choreografii, na kterou jsme v posledních zápase vynaložili opravdu velké množství finančních prostředků. Fanshop má tento čtvrtek tedy otevřeno od 10:00 a zavírá až s posledním zákazníkem po utkání žen (cca 20:30). Přihlašovat se můžete do vyčerpání kapacity autobusů nebo do čtvrtka 19.11. Neváhejte tedy a přihlašujte sebe i své skupiny a další slávisty. Více informací zde: http://tribunasever.cz/t/55179-Na-Slovacko-s-Tribunou-Sever.html

 

Tuto neděli nás poté od 19:30 čeká další domácí utkání našich futsalistů, tentokrát proti Brnu. Na utkání budeme nahrávat nové chorály, jeden z nich bude patřit našemu šampiónovi Milanu Škodovi. Futsalová hala leží přímo vedle plaveckého či hokejového stadionu Slavie. Vstupenky na utkání se prodávají za pouhých 50,- Kč, tak neváhejte a dorazte nazpívat nové chorály i vy. Utkání se hraje v 19:30

 

Přihlašujte se na výjezd na Slovácko! V neděli v 19:30 do haly do Edenu nahrát nové chorály!

 

Slavia je věčná.

 

video: Vltava (Sešívky z Příbramska), BlueFlash (Tribuna Sever)

 

 

 

další fotogalerie od Dalibora Durčáka zde:

Dalibor Durčák: fotogalerie Slavia Praha - Bohemians

 

Naší galeriii budeme brzy ještě aktualizovat, sledujte proto náš web.

Fotogalerie

06.11.2015 Krasoň Vašek, SlaviaFans

Komentáře