Reportáž ze zápasu v Jablonci a následné zastávky v Benátkách nad Jizerou.

V 10. kole fotbalové ligy se utkala pražská Slavia s Jabloncem. Zápasu na jablonecké Střelnici připadl termín brzkého sobotní odpoledne, což je pro fanoušky hostů ideální.

 

V sobotu ráno se tedy fandové sešívaných scházejí u Edenu, odkud se na toto utkání vydají autobusy Tribuny Sever. Na tento zápas vypravujeme 3 autobusy pro 180 lidí a po necelých 2 hodinách cesty všechny 3 autobusy přijíždějí do Jablonce. Tam nás čeká nemilé překvapení, když příslušníci PČR nepochopitelně navádějí naše autobusy přímo ke stadionu na okraji města a na jablonecké náměstí se tedy v chladném počasí musíme vydat po svých.

 

Poté, co se před zápasem posilníme v místních restauracích, se na jabloneckém náměstíčku scházíme i s dalšími slávisty. Celkem putuje z náměstí na stadion kolem 400 slávistů, což rozhodně bereme jako úspěch, ale věříme, že počty na srazech v cizích městech se budou ještě zvyšovat. Po cestě zpíváme, fandíme, pozdravíme několik domácích a už se nemůžeme dočkat, až začne utkání.

 

V sektoru pro hosty se nás v Jablonci schází 550 a další stovky slávistů se nachází také na ostatních tribunách na Střelnici. Na plot vyvěšujeme několik vlajek, nechybí ani vlajka Maisner Gangu a staré chuligánské skupiny Red White Supporters. Ze začátku utkání poměrně dobře fandíme, postupem času ale fandění upadá, nevyskytl se ani žádný úsek zápasu, ve kterém bychom fandili až fanaticky. Na utkání jsme si připravili také choreografii, kdy 2 červenobílé plachty s černým pruhem doplňuje plachta se starým slávistickým logem. V různých diskuzních fórech jsme se poté dočítali, že černý pruh měl vyznačovat Národní odpor a jiné nesmyslné názor. Na vysvětlenou pro negramoty – černý pruh určitě žádné politické hnutí ani nic podobného nepředstavoval, byl tam jednoduše proto, aby naše choreo bylo pestřejší a vypadalo lépe. Příště, než něco podobného někam napíšete, zkuste se, prosím, zamyslet… O poločase poté 1 z nás vbíhá na hrací plochu, kde si předtím, než ho místní ochranka vyvede, ještě s našimi náhradníky stihne zatrénovat. : -))

 

V Jablonci jsme také poprvé vyzkoušeli nový chorál pro Milana Škodu, který se bohužel nezazpíval přesně tak, jak jsme si představovali, ale v dalších zápasech ho určitě vyzkoušíme znovu. Během druhé půle poté odpálíme několik ohňů a dýmovnic, což vypadá velice dobře. Nezapomene ani několikrát pozdravit našeho oblíbeného předsedu fotbalového svazu Peltu. Na hřiště se blýskne zejména Martin Berkovec, který dokáže polapit několik šancí soupeřova týmu a hráči si tak po docela sympatickém výkonu a remíze 0:0 poslechnou zaslouženou děkovačku.

 

Po cestě do z Jablonce se rozhodujeme, že navštívíme prvoligové utkání našich hokejistů v Benátkách nad Jizerou. Tam se tedy vydávají 2 naše větší autobusy, 1 autobus Old Boys a několik aut (zejména Sešívané Mládeže). Dohromady se tedy v hale objeví kolem 250 fotbalových fanoušků přesouvajících se z Jablonce. Přijíždíme až na 2. třetinu, ihned vyvěšujeme vlajky a klasické hokejové fandění se v okamžiku změní ve slušnou bouři. Akustika uzavřené haly (jak si ovšem budeme moci vyzkoušet ve čtvrtek na futsalovém derby) úplně o něčem jiném, po našem příjezdu bylo fandění na velice vysoké úrovni.

 

Po chvíli přelézají dva z našich fanatiků mantinel a skáčou na ledovou plochu a v okamžiku, kdy je na ledě začne bít místní securitka nabíhají na hřiště i další slávisté. V tu chvíli přibíhají do malé haly SPJ, kteří s námi jeli do Benátek až z Jablonce. Teleskopy se pouští do okolo stojích slávistů hlava nehlava, nezajímá je ani, kdo na hřišti byl nebo ne. Použijí zároveň pepřové spreje, ale také třeba projektily, kterými nedávno zabili fanouška v Polsku (1 smrt vám nestačila?!). Slávisté se brání jak jen mohou, na policisty vystříkají hasičák, zahází je dýmovnicemi a někteří jim brání v cestě vlastním tělem (2 sešívky po zásahu také končí v nemocnici v Benátkách).

 

Po několika minutách přerušení se opět hraje hokej. Fandění bohužel už po zásahu kosmonautů není takové, jaké bylo po našem příjezdu a atmosféra upadá zpět do hokejového standardu. Na konci třetiny ještě stihnou slávisti vystříkat zbývající hasičské přístroje, opět zasahují těžkooděnci, kteří pomalu vyklízejí slávistický sektor a hra je opět na několik minut přerušena. Hokejky nakonec v Benátkách po bídném výkonu prohrávají 1:3.

 

V Benátkách nad Jizerou ještě čekáme na zraněné a zadržené, poté vyrážíme do Prahy. Některé skupinky ještě pokračují ve vršovických hospodách, jiní po dlouhém dni putují do svých domovů.

 

Ve čtvrtek 29.10 ve 20:00 všichni na futsalové derby!

 

Slavia je věčná!

 

video: Vltava (Sešívky z Příbramska)

 

 

další fotky:

http://www.supporters.cz/clanek/fotoreport-fk-jablonec-sk-slavia-praha/7178.html

 

http://www.supporters.cz/clanek/tribuna-sever-na-hokeji-v-benatkach/7183.html

 

https://www.zonerama.com/ppna/Album/967152

 

http://boleslavsky.denik.cz/galerie/benatky-slavia-p15.html

 

P.S. Pokud někdo máte fotku slávistů na náměstí v Jablonci, pošlete nám ji, prosím, do zpráv.

Fotogalerie

20.10.2015 Krasoň Vašek, SlaviaFans

Komentáře