Pražské derby dopadlo na hřišti podle očekávání a situace obou klubů. V hledišti to byl však duel daleko zajímavější...

 

280. ligové derby mezi naší Slavií a cikány se odehrálo v sobotu 28.9. 2013 v pražském Edenu. Z postavení obou klubů bylo jasně patrné, kdo jde do derby jako favorit. Cikáni vedou ligu, my se krčíme na sestupové příčce, s velkou nadějí tak slávisté do zápasu nešli.

Před utkáním vzali někteří slávisté soutěž o sbírání cikánských šál velmi vážně, a tak v okolí Edenu tratí desítky sparťanů. Na některých místech zase naopak přichází o šály slávisté. Celkově to před zápasem v okolí Edenu, ale i po celém městě, nebývale žilo. To zatím nebylo k vidění snad na žádném derby. Vypjatá atmosféra jak má být! Producírovat se v cizích barvách kolem našeho stadionu by se zkrátka nemělo vyplácet...

Na samotné utkání dorazila návštěva více než 15 000 diváků, což je vzhledem k postavení našeho klubu zázrak. Na druhou stranu, místa slávistů, kteří "popravu" nechtěli vidět, obsadili úspěchuchtiví sparťané, kterých se celkově v Edenu logicky sešlo asi nejvíc od jeho otevření. V minulosti nedokázali vyprodat ani svůj vlastní sektor, tentokrát jich bylo nejen v jejich rohu, ale i na okolních tribunách odhadem 5500, což je objektivně velmi pěkné číslo.

Severní tribuna byla již den před utkáním kompletně vyprodána (tak by to mělo být!). Jsme rádi, že i přes nepříznivé výsledky jsme dokázali, že fandíme vždy a všude. Snad nám to vydrží i do dalších zápasů a hlavně následujících výjezdů.

Bílá trička TS, kterých bylo vyrobeno 1000 ks, zmizela jako pára nad hrncem. Takový zájem jsme nečekali. Kdybychom bývali nechali udělat triček 2000 ks, nespíše bychom je také prodali. Uvažujeme o přidělání.

První půle na hřišti nepřinesla nic zajímavého, to nejlepší se tak odehrálo na tribunách. Byly představeny dvě choreografie na počest 100. výročí narození legendárního střelce a nejlepšího hráče všech dob -  Pepiho Bicana.

Tou první byla z kartonů udělaná stovka, látkové pruhy po krajích tribuny a hlava Chucka Norrise, jehož doplňoval nápis "Jen Pepi dal víc gólů než já".

Druhou pak byla choreografie z lesklých fólií. Nejdříve byl na tribuně k vidění nápis "Pepi" ze zlatých a černých fólií, poté pouze stříbrné fólie a nakonec všechny barvy. Škoda jen, že někteří na konci otočili fólie a jistě i kvůli nepřesným pokynům ukázali stříbrnou barvu místo zlaté. Jako třešnička na dortu pak byla plachta s Pepi Bicanem a nápis "Pepi Bican - největší slávista".

Většina stadionu pak povstala a tleskala. Velmi děkujeme všem, kteří ať už příspěvkem do kelímku, zakoupením trička nebo speciální placky s Pepi Bicanem přispěli na choreografii. Mimořádné díky také Odboru přátel Slavie a Fanklubu, bez nichž bychom tyto choreografie nemohli realizovat. Sešívaní drží spolu!

Ve druhé půli se sparta ujala vedení po špatně odpískaném faulu Gecova, který jednoznačně hrál první balón. Co ještě více naštve je, že nám gól vstřelí náš odchovanec Vácha. Druhou brankou pak zpečetil výsledek zápasu další odchovanec - Dočkal.

Slávisté, nemá smysl nadávat těmto hráčům a plivat na ně, protože to je pro rivaly jedinečná nahrávka na smeč. Tito hráči nám na náš transparent "Rumunské děvky" jasně odpověděli a nutno říci, že nám zkrátka zavřeli pusy.

Můžeme být sebevíc naštvaní, ale do Slavie je zpátky nevrátíme. Můžeme jen přispět k tomu, aby takoví leváci ze Slavie již nevzešli. Za co by nás však hanba fackovala, jsou prohlášení, zejména pak mistra Dočkala, který řekne, že 20 let ve Slavii byla jen krátká epizoda. Chudák kluk už asi neví, jak by se sparťanům do té prdele nacpal a oni mu to ještě žerou.

Prohráli jsme, ale jednoznačně po bojovném výkonu. Cikáni se mohou radovat, my musíme porážku kousnout. Míč je na naší straně. V dalším derby musíme na všech frontách ukázat, že vyhrávat umíme a spartu porazit.

Nemá cenu kolem sebe kopat jako malé děti. Fňukat a brečet, že je to všechno nespravedlivé. I kdyby bylo, nic už s tím neuděláme. Nejvíce ubrečený klub posledních let je jednoznačný, nechme proto tuto vlastnost sparťanům. Jejich slzy v posledních letech způsobili obrovské povodně a fňukající Dan s kabelou se stal již legendou.

Prohráli jsme, ale berme to s pokorou a se ctí (že ano, vedení klubu!?).

V průběhu utkání bylo na obou stranách odpáleno velké množství pyrotechniky. Pořádně přes držku by zasloužil ten, který mezi vlastní hodil tlakový granát, který zranil tři lidi. Takový člověk musí mít v palici úplně vymrdáno, jinak to snad ani není možné.

sparťané po celý zápas kvalitně fandili, byli hodně slyšet, pochopitelně ne žádné složité chorály, spíše pokřiky. Choreografii si připravili jednu - trikoloru z lesklých fólií. Modrých však neměli nejspíš dost, proto tam vznikl volný prostor. Příště bychom měli přispět nějakou korunou, aby si fólií pořídili dostatek. Oděni byli v červených tričkách, což vytvořilo hezký efekt.

O žádnou jinou choreografii nežádali, takže to bylo z jejich optických představení vše.

Po utkání pak část sparťanů slavila na hřišti. Po děkovačce si toho všimli i slávisté a na plochu šli svůj stadion bránit také. V tu chvíli už však úřadovala policie a nic velkého z toho nebylo.

Po zápase pak bylo v ulicích velmi rušno, fackovačky sešívaných s cikány probíhali snad všude.

Zajímavé derby, kvalitní amotsféra, jen škoda prohry na hřišti. Jen více takových zápasů v sezóně.

Ať žije hrdá Slavia! Smrt ufňukané spartě!

 

Foto: Vašek (TS),

Video: Blueflash (TS), Vltava (MSFO), Richi (SN), supporters.cz

 

Fotogalerie

  • Slavia Praha - sparta praha (Vašek 2013) 1.jpg
  • Slavia Praha - sparta praha (Vašek 2013) 2.jpg
  • Slavia Praha - sparta praha (Vašek 2013) 3.jpg
  • Slavia Praha - sparta praha (Vašek 2013) 4.jpg
  • Slavia Praha - sparta praha (Vašek 2013) 5.jpg
  • Slavia Praha - sparta praha (Vašek 2013) 6.jpg
  • Slavia Praha - sparta praha (Vašek 2013) 7.jpg
  • Slavia Praha - sparta praha (Vašek 2013) 8.jpg
  • Slavia Praha - sparta praha (Vašek 2013) 9.jpg
  • Slavia Praha - sparta praha (Vašek 2013) 10.jpg
  • Slavia Praha - sparta praha (Vašek 2013) 11.jpg
  • Slavia Praha - sparta praha (Vašek 2013) 12.jpg
  • Slavia Praha - sparta praha (Vašek 2013) 13.jpg
  • Slavia Praha - sparta praha (Vašek 2013) 20.jpg
  • Slavia Praha - sparta praha (Vašek 2013) 21.jpg
  • Slavia Praha - sparta praha (Vašek 2013) 22.jpg
  • Slavia Praha - sparta praha (Vašek 2013) 23.jpg
01.10.2013 Tribuna Sever 25

Komentáře