Reportáž z velkého derby pražských „S“!

Derby začíná už den před zápasem, kdy se na střetu mimo dohled policie domluví oba rivalové. Mladé skupiny obou táborů se na předem domluveném místě střetnou ve formátu 30 na 30. Zhruba po minutě tvrdého boje bohužel začíná být jasné, že vítězně z tohoto boje odejdou Letenští, kteří začnou poražené Slávisty tvrdě dobíjet.

 V den zápasu se od pravého poledne začnou u Edenu scházet první slávisté, natěšení nejen na samotné utkání, ale taky na plánovaný průvod Prahou. Zhruba hodinu před odchodem z Edenu začínáme prodávat obleky a buřinky, které symbolizují, že my, slávisti, nejsme žádní vandráci, ale spořádaní gentlemani. O gentlemanské obleky je u našeho svatostánku takový zájem, že kvůli tomu musíme posunout plánovaný odchod.

 Za doprovodu přehnaného množství fízlů, policejních antonů, koňů, psů (pro příště doporučujeme pro rozšíření ZOO pochytat všechny uletivší kivi a použít taky) a bůhví čeho všeho ještě se pomalu ale jistě vydává 700 slávistů od svého stadionu na Strašnickou. Cesta probíhá bez nějakých větších excesů a nepříjemností, zdravíme všechny slávisty i neslávisty, kteří nám mávají po cestě z oken a někteří jedinci povzbuzují dámy vykukující z oken, aby ukázaly více než jen mávající ruku. Zkrátka a dobře, všichni se baví po svém a pochod si náležitě užívají.

 Ze Strašnic se přesunujeme metrem na Václavské náměstí, kde se k nám připojují další příznivci červenobílých barev, takže průvod čítá už kolem 900 sešívaných. Na Václaváku si nás všichni turisté fotografují, nahrávají a někteří dokonce i tancují na melodii našich chorálů. Několik odvážných mladých slečen se dokonce prodere přes všudepřítomné těžkooděnce, aby si mohli s gentlemany z Vršovic udělat selfie. Skvěle se zde také osvědčí nový chorál „Ať jsi šampión“. V okamžiku, kdy ho všichni slávisté skandují naplno, tak se náměstí otřásá v základech.

 Přes Příkopy se poté přemísťujeme na Náměstí Republiky, kde nás čeká zasloužená přestávka na nabrání sil. Zde nás doplní dalších několik slávistů, takže průvod už je kompletní a v počtu 1 300 fanoušků se za hlasitého řevu vydává do jámy lvové. Tam jsme zvolili trasu přes Štefánikův most, odkud jsme zašli do Letenského tunelu. V tunelu bylo hodně dusno, a to tak že doslova – dýmovnice, petardy a další pyrotechnika totiž na sebe nenechaly dlouho čekat. V důsledku pyrotechniky ale bohužel se zbytečnou agresí zasahuje i policejní Speciální Pořádková Jednotka a zatýká několik slávistů. Hodně slávistů jdoucích s námi pochodem to bohužel s alkoholem přehnalo a pohled na některé potácející se kreatury je dost tristní a ostudný.

 Když přicházíme Korunovační ulicí k Letenskému stadionu, tak se spontánně a naprosto fanaticky rozběhne celý průvod ke vstupním branám tribun. Policisté jsou v tuto chvíli i přes jejich velké množství naprosto bezmocní. Ani mně není doteď znám důvod fanatického náběhu k turniketům, když přicházíme ke stadionu s více než 90 minutovou rezervou. Tak či tak celý náběh působil na okolostojící sparťany velice dobře.

 Do sektoru pro vlajkonoše hostí přicházíme hodně brzy před výkopem, který je naplánován na půl osmou. Horní i dolní patra nám určených tribun řádně ověšujeme vlajkami, celému kotli dominují vlajky Tribuna Sever a Ultras. Pořádně našlapaný je zejména balkón, u něhož je to jen otázka času, kdy se se všemi slávisty zřítí dolů :-)) . Všichni už nedočkavě vyhlížíme začátek klání mezi domácí spartou a hostující Slavií. V sektoru pro hosty se schází na 2 000 červenobílých, další přibližně tisícovka fanoušků Slavie může být rozprostřena po celém stadionu našeho rivala. Zápas je už 2 týdny předem beznadějně vyprodán, celková návštěva činí necelých 19 000 fanoušků.

 Od začátku zápasu fandíme velmi slušně a nastavujeme laťku supportu velice vysoko. To vše vygraduje po gólu, který dokáže už v 6. minutě zápasu dopravit do branky naše hvězda Milan Škoda! Že by mu to tam po menším útlumu konečně zase začalo padat?! Po jeho gólu je fandění několik minut až fanatické, všichni slávisté gól oslavují. Celkem slušné fandění vydrží až do konce první půle, kterou slávisté vyhrají i na hřišti a to v poměru 1:0.

 Slušně fandíme i ze začátku druhé půle, protočí se většina chorálů a pokřiků z repertoáru. Fandění začne upadat zhruba v polovině druhé půle, kdy se do naší sítě dokáže trefit sparťanský kapitán Lafata. Je ohromná škoda, že někteří z nás přestanou fandit ve chvíli, kdy nám dá soupeř gól. Nejsme přece žádní fanoušci úspěchu, nehledě na to, že právě v těchto chvílích hráči na hřišti potřebují naši podporu nejvíce.

 Na konci zápasu dokáže Sparta vstřelit další 2 góly a celý zápas otáčí. V tu chvíli (možná i v důsledku vyčerpání slávistů, kteří absolvovali dlouhý průvod Prahou?) bohužel naše fandění upadá úplně a dá se říci, že už pouze vyhlížíme konec zápasu. Žádný další branka už do závěrečného hvizdu sudího nepadne, a tak nám nezbývá nic jiného, než pozorovat rozjařené sparťanské burany z vedlejších sektorů. My se probereme až po příchodu hráčů k našemu sektoru, přičemž ukazujeme, že jsme svému klubu věrni, i když se prohrává. Proběhne samozřejmě i tradiční děkovačka s hráči.

 Po zápase se vydáváme ještě všichni společně na Hradčanskou. Odtud se metrem rozjíždíme, někteří ještě pokračujeme do hospod po celé Praze, jiní se ubírají do tepla svých domovů. Celé derby v našem podání jde hodnotit rozhodně kladně, i když to zejména během 2. poločasu zápasu mohlo být o hodně lepší. Takže se určitě máme kam posouvat!

Sparťanů se ve svém kotli schází kolem 900. Po brzkém inkasovaném gólu téměř nefandí, jejich support je (pod)průměrný. Tak to vydrží až do vyrovnávacího gólu, kdy se sparťané pomalu ale jistě začnou zvedat. Když Sparta vstřelí třetí branku, fandí sparťané velice dobře, ve velkém množství se přidávají její fanoušci i z ostatních tribun. Škoda pro sparťany, že se toto děje jen posledních 10 minut zápasu (zřejmě proto, aby pak mohli vypisovat komenty na netu, jak ovládli derby?)… Letenští se prezentují i 3 choreografiemi. Nečitelnou kartoniádou a 2 plachtami – 1 z nich je roztržená a druhou autoři kreslili verzatilkou. Za vše nejspíš ale může policie, která jim první plachtu opět roztrhla a druhou ani nenechala dodělat!

 

Derby je za námi, ale ke svému konci se pomalu blíží i repre pauza, pojďme se tedy už soustředit na naše další akce! Už tuto středu 30.3. se v Edenu odehraje čtvrtfinále Ligy Mistryň, slávistky na domácí půdě přivítají v 18:30 v ženském fotbale hodně silný Lyon. Pojďme naše hráčky povzbudit, ať se jim dostane důstojného rozloučení v posledním letošním zápase Ligy Mistyň! V prvním zápase na půdě Lyonu se na zápas přislo podívat přes 11 000 fanoušků, nenechme se zahanbit! Ve středu Všichni na Tribunu Sever!

 

V neděli 3.4. poté odehrajeme další pražské derby, tentokrát to malé, na Julisce proti domácí Dukle. I na toto derby se ovšem vydáme pochodem, sledujte proto naše facebookové stránky i web, kde se v brzké době objeví podrobnější informace! Všichni na Julisku!

 

Slavia je věčná!

 

Videa: BlueFlash (Tribuna Sever); Vltava (Sešívky z Příbramska); Slavistarus (Tribuna Sever); Tomáš Novotný; LuckyLuke; isport.cz

Další zajímavé fotoreportáže a články:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.951458104940974.1073742131.114615145291945&type=3

http://www.supporters.cz/clanek/ac-sparta-praha-vs-sk-slavia-praha/7443.html

http://hooligans.cz/reports/czech/93-2016/5062-sparta-praha-slavia-praha-20-03-2016-fotoreport

http://www.ultras-tifo.net/photo-news/4171-sparta-praha-slavia-praha-20032016.html

http://slaviafans.com/gentlemani-v-ulicich-prahy-285derby/

http://slavistickenoviny.cz/clanek/8167-sparta-slavia-3-1

Fotogalerie

26.03.2016 Krasoň Vašek (Tribuna Sever), BlueFlash (Tribuna Sever), Šárka (Tribuna Sever), slaviafans.com, Dalibor Dur

Komentáře