Slávista Chemik navštívil největší derby našich východních sousedů. Jeho článek z utkání Slovan Bratislava - Sparta Trnava čtěte uvnitř...

 

V rámci dovolené na Slovensku se naskytla jedinečná příležitost, a to navštívit největší slovenské derby Slovan – Trnava s pořadovým číslem 129. Zápas se hraje po pohárových utkáních obou týmů, kdy nálada je v obou táborech jako den a noc.

Slovan prožívá zklamání z vyřazení s podceňovaným Apoelem, zatímco v Trnavě vládne obrovské nadšení z vyřazení Levski Sofia.

Už na dálnici mezi Trnavou a Bratislavou potkávám několik vyzdobených aut suvenýry Spartaku, což by mohlo slibovat slušnou návštěvu, bohužel skutečnost nebyla nakonec tak slavná. Ke stadionu přijíždím asi 45 minut před začátkem zápasu. Přiházím ke vstupům do sektoru slovanistů, kde nechybí povedená výzdoba malbami.

Protože zbývá ještě dost času do začátku zápasu, vydám se obejít celý areál, kde leží stadion Pasienky, směrem k sektoru Spartaku. Cestou míjím bar, kde se shází převážně starší slovanisté, co bojkotují Pasienky, který je už narvaný k prasknutí. Smutný pohled je na sousední Tehelné pole, kam vždy Slovan patřil a patří.

Na místě starého, chátrajícího stadionu, který momentálně rozebírají jen cikáni, má vyrůst supermoderní aréna. V jakém stádiu projekt je, je otázkou.

Bohužel přiblížit se k sektoru Spartaku přes všechny policejní bariéry není možné, natož udělat nějakou tu fotku, takže se obracím a mířím zpátky na opačnou stranu stadionu. Kupuju lístek na hlavní tribunu, aby bylo dobře vidět na oba tábory. Už z pohledu zvenčí je stadion v dost bídném stavu a po vstupu přes kontroly, které nejsou kupodivu nijak důkladné, to interiér potvrzuje, navíc nechybí ani atletická dráha.

Při pohledu na sektory fanatiků je na straně Spartaku 800 fans oblečených do bílých triček, podle slov trnavských nejmenší počet za několik posledních let. Na straně Slovanu 400-500 kusů. Obě tribuny za brankami jsou ověšeny vlajkami, u Slovanu z těch velkých Ultras Slovan Pressburg, přímo pod kotlem Belasá Šlachta, South Side USP, nechybí ani vlajka přátel z Brna United Fight-Jonhy Kentus Gang. Na plotě východní tribuny visí nápis „Díky Karel, ty jsi frajer“ jako poděkování odcházejícímu Karlu Jarolímovi.

Na straně Spartaku z těch nejznámějších Trnavský Štát, Navždy Spartak a South Side Trnava. Při nástupu hráčů slovanisti vhazují bílé a modré konfety a rozjíždějí slušný support dirigovaný megafonistou, jehož intenzita naroste po prvním vstřeleném góle v osmé minutě, kdy kotel navíc vytahuje vlajky na mávání (mezi jednotlivými divizemi Belasé šlachty je i jedna brněnská).

Velká část pokřiků je věnována „kamarádům“ z Trnavy, jako „cigánská banda, jebat Trnavu tu kurvu…“ a nechybí ani dělený pokřik s hlavní tribunou „jebat Trnavu“. Ve 35.minutě v sektoru Slovanu vzplane 8 bílých a modrých dýmovnic, tři červené ohně (jeden z nich dokonce drží megafonista, u nás by jistě dostal minimálně zákaz na stadion) a jeden stroboskop. Celá pyroshow je věnována Tomáši Čemanovi, který tragicky zahynul při výjezdu Spartaku do Sofie minulý týden. Pyrotechnika dostává slovanisty do varu a ti rozjíždějí 10.minutový fanatický zpěv chorálu Ale ale aleooo (http://www.youtube.com/watch?v=7vOq1UplUQo&NR=1).

Bílí Andelé v první půli nepředvádějí maximum, co dovedou, asi se vyčerpali ve čtvrtek proti Levski, kde předvedli parádní show. Intenzita jejich supportu vzroste po inkasovaném gólu, v průběhu poločasu vhazují dva dělobuchy. Samozřejmě nezapomínají pozdravit slovanisty pokřiky „jude, Slovan, jude“, „Halenár je buzerant“ atd. Po každém vulgárním pokřiku z obou stran se hlasatel na stadionu snaží poučovat, jak se má fandit slušně, což má pochopitelně zcela opačný efekt.

Začátek druhé půle je ovlivněn silným deštěm, takže se oba kotle zaplňují velmi pomalu. Od 50. do 70. minuty Bílí Andelé přikládají pod kotel a slušně bouří za zpěvu chorálu FC Spartak ale ale ale…(http://www.youtube.com/watch?v=tRmukpp0GFI&feature=player_embedded), část sektoru je do půl těla, několik sedaček nevydrží na svém místě a letí směrem na security stojící pod plotem.

V 78. minutě, kdy Spartak snížil na 2:1, se chorál rozjíždí na dalších deset minut. Slovanisti oproti první půli, kdy pro mě překvapivě předčili v supportu Spartak, trochu zaostávají, oživení do jejich řad vnese až druhý vstřelený gól, kdy odpalují dva červené ohně. Posledních deset minut nabírají formu z prvního poločasu při chorálu (http://www.youtube.com/watch?v=kRrdUSLsXCk&feature=related) a odpalují další tři červené ohně.

Po konečném hvizdu následuje tradiční děrovačka s hráči „Vstaňte, keď ste belasí“. Na opačné straně stadionu fans Spartaku lomcují s plotem a hází sedačky po security, která jim je vrací, probíhají kopání do plotu z obou stran (pozn. v security pracují někteří chuligáni belasých). Chvílemi plot vypadá že nápor nevydrží, ale nakonec odolá a několika minutový incident ukončují kukláči, kteří vytlačují trnavské ze sektoru. Několik desítek slovanistů běží pod sektor Spartaku, kde probíhá další lomcování plotem a slovní provokace. Poté je dav trnavských odveden na nádraží, kde nasedají do připraveného speciálu.

Závěrem lez shrnout, že moje očekávání byla trochu vyšší, zklamal zejména počet diváků na stadionu, necelých šest tisíc. Návštěva byla ovlivněna bojkotem velké části slovanistů, kteří odmítají chodit na Pasienky a schází se v době zápasů v hospodách po okolí. Dalším aspektem je určitě vypadnutí Slovanu s Apoelem v předkole Ligy Mistrů, což jistě odradilo spoustu pikniků. Přesto se dá návštěva hodnotit pozitivně a jako velmi zajímavé zpestření dovolené.

 

Fotogalerie z uktání:

http://www.hooligans.cz/view.php?cisloclanku=2011080012

http://www.ultras-tifo.net/photo-news/501-slovan-bratislava-spartak-trnava-07082011.html

Fotogalerie

  • Obraz341.jpg
18.12.2011 Chemik 23

Komentáře