V sobotu ve 20:15 odehrála pražská Slavia na domácí půdě utkání severočeským Teplicím. Především se v tento den ale naposledy rozloučili všichni slávisté s ikonou klubu, Standou Procházkou.

Přesně týden před zápasem se dozvídáme velice nemilou věc, která zahalila smutkem slávistickou obec – v úctyhodných 96 letech nás navždy opustil autor tradiční slávistické hymny a především věrný slávista Standa Procházka. Pokud mu to zdraví dovolovalo, chodil pravidelně navštěvovat zápasy svého milovaného klubu a fandil ze všech sil. Čest jeho památce! Odpočívejte v pokoji, Stando! Vaše hymna bude znít v Edenu věčně!

 Tribuna Sever nezahálí a už v týdnu se pustí do příprav chorea, které má uctít památku jednoho z největších slávistů všech dob. Jednomu z našich nejlepších malířů se práce povede opravdu dokonale. Fotografii, kterou se nechal inspirovat, napodobí na velkou plachtu velice důvěryhodně se všemi detaily. Bezesporu se jedná o jednu z nejlépe nakreslených plachet, které se na Tribuně Sever.

 Přípravy samozřejmě pokračují i v den zápasu, kde se obáváme, aby krásně namalované choreo nezhatilo počasí – to je jako obvykle na fotbale hrozné – chladné, fouká silný vítr a prší. Opět celý týden krásné jarní počasí, ale jakmile přijde den utkání, bylo venku jako by se všichni čerti ženili…

 Choreo začneme roztahovat ještě před nástupem hráčů – ti když nastoupí, už je všechno připravené a celé choreo ještě doplní několik rací v rukou slávistických fanatiků. Černobílou plachtu s napodobeninou Standy Procházky doplňuje 8 černých a bílých látkových pruhů, celkem choreo pokrývá 3 sektory Tribuny Sever. Výsledný efekt chorea je báječný, choreo se opravdu povedlo. Před zápasem zároveň poctí celý stadion památku Standy Procházky potleskem vestoje, vše doplňuje hudební podkres jeho nádherné hymny. Troufám si tvrdit, že jsme se s věrným slávistou Standou Procházkou rozloučili důstojně, jak se sluší a patří.

 Do Edenu dorazí v pozdním večeru za deštivého počasí slabých 6157 fanoušků. Na domácí utkání v závěru ligy je to opravdu malý počet, na druhou stranu čas výkopu je pro mimopražské slávisty opravdu nevyhovující… Na začátku zápasu ještě Tribuna Sever zazpívá bez hudebního doprovodu celou hymnu. I toto zvládneme poměrně dobře, celým Edenem zní na výbornou hlavně refrén, který s námi zpívají i ostatní tribuny. To člověku přechází mráz po zádech.

 Velmi slušně se fandí i poté, co se vzdá hold Standovi Procházkovi. Chorál střídá chorál, k fandění se tentokrát poměrně dobře zapojují i krajní sektory Tribuny Sever. Většinu chorálů se tentokrát daří udržet i delší dobu, než na kterou jsme normálně zvyklí. V první půli zápasu předvádí sympatický výkon i hráči na hřišti, v 16. minutě utkání se trefuje naše největší hvězda Milan Škoda. Teplickým se ovšem po chvíli podaří vyrovnat, a tak jdou hráči do šaten za remízového stavu.

 Vysoký standard supportu si držíme i ve druhé půli, k čemuž nás nakopne i rychle vstřelená branka. Tu nedal opět nikdo jiný, než náš oblíbený Škoda. V tu chvíli je fandění snad jedno z nejlepších, jaké bylo na jaře v Edenu k vidění (slyšení). Zbrzdila nás ale vyrovnávací branka, kterou Slavia obdržela v 87. minutě zápasu poté, co se celá slávistická 11 zamkla ve vlastním vápně a tam pouhopouze bránila jednogólový náskok. Při takto předváděné hře se dá těžko očekávat něco jiného, než obdržený vyrovnávací gól.

 Po této „facce“ se Slavia opět vytáhla na soupeřovu polovinu a až do konce zápasu se snažila o zvrácení remizového stavu. Teplice ale až do nastavení odolávaly slávistickému tlaku. Poté ale hlavní sudí nařídil penaltu ve prospěch domácího týmu, ke které se postavil slabý, podprůměrný hráč, který je navíc mimo formu a v zápase filmoval, nebo třeba dostal jesle… Penaltu kopnul nejlépe, jak mohl, bohužel ale nejlépe jen pro nenáviděného Grigara, který hájil bránu Teplic. Pepíku děkujeme… Těžko soudit, proč se k desítce nepostavil třeba Levan Kenia, který by nejspíš protrhl brankovou síť.

 Po zápase se už na fanoušcích Slavie začne projevovat frustrace z posledních nevydařených zápasů a hráčům dávají najevo, že s jejich výkony nejsou spokojeni. Přesto si hráči poslechnou tradiční pozápasovou děkovačku.

 Během zápasu se také na Tribuně Sever objevuje družební vlajka Jablonce a Mostu vzhůru nohama. Tu severočeši tratí na své půdě, když se za nimi po vzájemném zápase v Edenu vydají zástupci Tribuny Sever ze Sešívané Mládeže kvůli drzému skandování „Jude Slavia“. Vlajku koalice ze severu Čech odevzdá dobrovolně a bez boje, který jim byl před i po zápase nabídnut.

 Teplických se ve svém sektoru schází několik desítek, což je na jejich poměry celkem slušné. Po dobu celého zápasu se snaží fandit, slyšet v Edenu ovšem moc nejsou. Na konci zápasu se prezentují jednoduchým nápisem „Hoši děkujem“, čímž ukazují, že s remízou na našem hřišti jsou více než spokojeni.

 

Už tuto neděli nás čeká Vršovické derby, kam se vydáme všichni společně pochodem z Edenu, kde je naplánován sraz v 17:30. Více informací zde: http://tribunasever.cz/t/55242-Pochodem-do-Dolicku.html O týden později, v neděli 8. května, přivítáme v Edenu od 15:30 v předposledním domácím utkání soutěže moravské Slovácko. 3 dny na to, ve středu 11. května, nás čeká poslední výjezd sezóny – Tribuna Sever se vypraví do Příbrami autobusy, sraz bude v 15:30 v Edenu. Věříme, že do nedaleké Příbrami nás vyrazí i přes nepříznivý termín co nejvíce a vypravíme do středních Čech alespoň 3 plné autobusy!

 

Slavia je věčná!

 

video: BlueFlash (Tribuna Sever); Vltava (Sešívky z Příbramska)

 

Další zajímavé články a fotoreportáže:

http://tv.isport.blesk.cz/video/2682373/slavia-teplice-fanousci-slavie-uctili-pamatku-standy-prochazky.html

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.975505729202878.1073742140.114615145291945&type=3

http://www.supporters.cz/clanek/fotoreport-sk-slavia-praha-fk-teplice/7502.html

http://slaviafans.com/navrat-kanonyra-nateplice/

http://slavistickenoviny.cz/clanek/8211-slavia-teplice-2-2

Fotogalerie

24.04.2016 Krasoň Vašek (Tribuna Sever), Michal Petřík

Komentáře