Přinášíme reportáž z futsalového derby.

Ve čtvrtek se odehrálo futsalové derby mezi Slavií a Spartou. Vzhledem k tomu, že jsme tento zápas začali propagovat příliš pozdě, nedal se čekat ani rekordní počet aktivně fandících slávistů ve futsalové hale.

 

Ještě před začátkem utkání si zřejmě hooligans Sparty „spletou“ cestu a místo k sektoru hostí míří k tomu našemu. Vzhledem k Českou Televizí špatně vybraném termínu přichází většina fanoušků těsně před úvodním hvizdem sudího (někteří i po), takže slávistů, kteří by eventuálně mohli vyhnat sparťany pryč, v tu chvíli moc nebylo. Co dodat, naše ostuda, že nám sparťani obsadili náš vchod do haly. Ve chvíli, kdy ke stadionu doráží větší skupina slávistů, fízli okamžitě vybíhají z antonů a obě party rozhánějí.

 

I přes nepříznivý termín si do Edenu ve čtvrteční večer našla cestu necelá tisícovka fanoušků, což sice není úplně plná hala, ale i tak patří návštěva mezi ty nejvyšší v historii českého futsalu. Za rok už tu halu musíme vyprodat! V našem sektoru, kde se nás schází 250, jsme jednotně oblečeni do červených triček s Bartem. Na prvních pár minut se k nám do kotle zatoulal i Petr Jiráček (že by zvěd sparťanských chuligánů? :-)), poté mu ale nejspíš došlo, že mezi námi nemá co pohledávat…

 

Od začátku zápasu se v našem kotli fandí, do fandění se místy zapojují i ostatní tribuny. Po několika minutách nám bohužel odejde megafon, což ale kupodivu kvalitu fandění moc nezhorší. Do varu se dostáváme zejména v 15. minutě utkání, kdy naši futsalisté zvyšují skóre na 2:0 v náš prospěch.

 

O poločase zjistí hráči nemilou věc – zlodějům se i přes přítomnost zbytečného počtu fízlů podaří vykrást celá slávistická šatna včetně mobilních telefonů a peněženek se všemi doklady či platebními kartami. Musím si položit otázku, nač tam tolik policajtů bylo, když jim přímo před očima proklouznou lupiči s majetkem v hodnotě 100 000,- Kč? V hale jsou ovšem nainstalovány kamery, doufejme tedy, že se lupiče podaří dopadnout. Prezident futsalového klubu také popřel, že by šlo o nějaké sparťanské fanoušky.

 

Fandíme samozřejmě v druhé polovině utkání, kdy zákroky hrajícího trenéra Sparty Friče rozvášní nejen nás, ale i prezidenta futsalového klubu Dan Kolmana. Ten se po několikátém nevybíravém zákroku a verbálním napadení naší lavičky na Friče vrhne a nebýt všech funkcionářů, kteří našeho prezidenta zastavili, hrající trenér Sparty by to nejspíš šeredně odskákal. Po tomto incidentu, kdy je Dan Kolman vykázán z hrací plochy, míří náš prezidentem přímo mezi nás – do prvních řad v našem kotli, kde ihned začal naprosto fanaticky fandit. Tak to má vypadat, kéž by si z něj vzali příklad i nejvyšší představitelé fotbalového klubu…

 

 

Hráči na hřišti podají i přes to, že v poločasové přestávce zjistili, že jim někdo ukradl všechny věci, parádní výkon. V závěru zápasu si se Spartou hráli doslova jako kočka s myší a derby nad největším rivalem vyhráli poprvé v historii. A to rovnou 6:2! Podle toho vypadala i atmosféra, která gradovala s každou ubíhající vteřinou. Hráči na hřišti i přes vysoké vedení doslova jezdili po zadku a tak by to mělo vypadat!

 

S hráči se pod naší tribunou dlouho radujeme, ovace si totiž opravdu zaslouží. O vítěznou děkovačku se postará dlouholetý odchovanec klubu Dan Matějka a nutno říct, že ji zvládl na výbornou! Je velká škoda, že se nás na futsalové derby schází pouze malý počet aktivně fandících slávistů. Všichni, co tyto zápasy zažili, musí potvrdit, že akustika haly je skvělá a dá se v ní vytvořit opravdu skvělá atmosféra. Věřím, že v dalším derby na Spartě se nás sejde minimálně 500 a vytvoříme tam takovou kulisu, na jakou tam nikdy nezapomenou.

 

Sparťanů, kteří byli většinou oděni do černých barev, se v jejich sektoru schází 160. Nemají ovšem ani buben a o dobré fandění se žádným velkým způsobem nesnaží. Párkrát za zápas zafandí pár jednoduchých pokřiků, tím veškerá jejich prezentace v tomto utkání končí. Z jejich strany co se fandění týče určitě velké zklamání a asi nejslabší výkon na futsalovém derby, jaký jsme od nich kdy slyšeli. I futsalové derby jsme bezesporu ovládli jak na hřišti, tak i v hledišti!

 

V neděli v 15:00 všichni do Edenu na bitvu o vládce Vršovic! Za 2 týdny, v sobotu 21.11. poté všichni autobusy Tribuny Sever do Uherského Hradiště na Slovácko! Naplníme alespoň 2 plné autobusy? Více informací přineseme již brzy!

 

Slavia je věčná!

 

Video: BlueFlash (Tribuna Sever)

Fotogalerie

04.11.2015 Krasoň Pivo, SlaviaFans, Nikol Kuncová, Michal Pavlík, Futsal FIFA

Komentáře