První domácí zápas s Libercem se blíží a tak jsme v rozhovoru vyzpovídali bývalého support leadera Strašáka, který se v současnosti stará o další aktivity spojené s Tribunou Sever a obecně fanouškovskou scénou na Slavii, na co se v následující sezóně těšit a co nás čeká.

Strašáku, v minulé sezóně jsi ukončil působení v pozici support leadera na tribuně, jak se Ti zatím zamlouvají nástupci? Nechybí Ti vedení kotle?

Kluci jsou mladí, ale cítím z nich takovou tu energii a zapálení, co je třeba. Jsou to velcí slávisti, děním na Slavii žijí, mají na to dostatek času, Sever je pro ně druhý domov, to všechno jsou předpoklady k tomu, aby fandění vedli dobře. Nedokonalosti věřím, že vypilují, často je na nich vidět nerozvážnost a impulsivní jednání, ale jsme pořád v kontaktu, hodně o všem mluvíme, kluci naznačili, že se nemusíme o budoucnost bát.

Samozřejmě, že mi to někdy chybí, ale bude úplně stačit, když si na stupínek vylezu ve chvíli, kdy budu učit nové chorály, případně teď ještě na pár minut při nejbližším derby. Derby je přeci jen specifický zápas, hodně lidí, tam bude potřeba klukům ještě trochu pomoc.

Zmínil si nové chorály, staráš se ještě o něco dalšího?

Tak vymýšlení nových chorálů je jasná věc, to vás nikdy nepustí, to už budu asi nadosmrti sledovat a vymýšlet. Snažím se vhodně doplnit repertoár, abychom měli chorál na každou situaci, za každého stavu, pro každou událost.

Dalším projektem byl nový web, který je na světě, a který se bude ještě dodělávat, zdokonalovat. Jsme Slavia, jsme Tribuna Sever, měli bychom být špičkoví ve všech směrech.

A samozřejmě se stále starám o jednání s vedením Slavie, managementem stadionu, nebo zástupci hráčů. Řekněme zkrátka o diplomacii. Před několika měsíci jsme také započali práce na jednom menším projektu. Mám jeden cíl, kterého bych chtěl dosáhnout. Bude to běh na dlouhou trať, ale věřím, že se to povede.

O co přesně jde?

Sever se povedlo zapojit do fandění celý, i když jsou rezervy, tak kotel funguje dobře. Strašně bych si přál, aby se do fandění zapojoval celý Eden. Začít bude nejlepší na Východě. Přeci jen tam chodí spousta slávistů, o kterých vím, že své hlasivky rádi zapojí, jen je potřeba je probudit, stmelit, aktivovat. Na východ, pokud se nepletu, chodí předseda OP, o něj nemám starost, ten to chytne pevně do rukou. Předseda Fanklubu, nyní už s rodinou, jistě nezůstane pozadu. O partě z Hubáček týmu na východu, o těch vůbec nepochybuji, a když se nám podaří aktivovat další skupinky a další slávisty, vytvoříme vyhlášenou atmosféru.

Chorály myslím, že lidé znají. Nejde to dělat tak, aby se do fandění někdo nutil. To nefunguje. Musí se slávistům vrátit hrdost a pýcha, musí si to krásné jméno Slavia zařvat s chutí a rádi. Musí chtít všem ukázat „Já jsem slávista, zpívám tenhle chorál a jsem na to hrdej!“.  Někdy se na slávisty, kteří začnou zpívat, fandit, kouká jako na blázny. To musíme obrátit. Ať se trochu stydí ten, kdo fandit nechce. Obecně Čechům chybí to sebevědomí udělat něco jako první, strhnout ostatní, slávistům nevyjímaje. Ale já moc dobře vím, že po celém stadionu se najdou tací slávisti, kteří to vezmou na sebe. Je jen potřeba je probudit.

To všechno zní hezky, ale jak toho chceš dosáhnout?

Jak jsem řekl – bude to běh na dlouhou trať. Vytvořili jsme vyhlášený kotel, nespočet skvělých choreografií, fantastické akce, události a spoustu dalšího, povede se nám i tohle.

Jednou z věcí bude nový chorál, který je vymyšlený, nahraný a připravený „zasáhnout do hry“. Někteří mi říkali, že jsem blázen, když chci tohle naučit celý Eden, že se to nikdy nepovede. Ale to mi říkali, i když jsem chtěl propašovat choreo s Řepkou do sparťanského sektoru. A povedlo se. Když se chce, všechno jde. Je to jednoduchá, neotřelá melodie, bylo by to parádní.

Dále by mohl jistě pomoc projekt, na kterém pracujeme společně se zástupci Slavie. Jedná se o scénář před samotným úvodním hvizdem. Ve světě bývá zvykem, že fanoušci jsou připravení a natěšení na zápas už hodinu, půl hodiny před zápasem, jen u nás se chodí na poslední chvíli, nebo dokonce až po úvodním hvizdu.

Na druhou stranu je pravdou, že nebyl ani moc důvod, proč na stadion dřív přijít.

To všechno bychom chtěli změnit. Nová bude grafika na obrazovkách, předzápasová hudba, videa, čtení sestav a myslím, že můžu prozradit, že se pomalu pracuje na nové hymně. Ta musí splňovat náročné podmínky, nebude jednoduché vytvořit skladbu, která se bude líbit všem, ale představu máme, dáme dohromady slávistické hlavy a věřím, že již brzy přijdeme s novou hymnou, kterou si každý zápas před začátkem zazpíváme.

Bude se něco dít už v neděli před utkáním s Libercem?

S chorálem ještě počkáme, je strašně důležitá atmosféra mezi slávisty, kterou pochopitelně velmi ovlivňují výsledky. Druhý poločas s Plzní je nadějí, ale Liberec je tuhle sezónu silný. Pokud se nám povedou následující dva zápasy, věřím, že při dalším domácím zápase bude jiná atmosféra na zkoušení chorálu.

Co se týče předzápasového programu, tak s ním pomalu začneme. Nová hudba, nová grafika i videa a nové čtení sestav. Dosavadní moderátor Pavel Hruška je velký profík, za svůj život jsem vlastně na Slavii nezažil nikoho jiného, jeho hlas mám v hlavě za ta léta zarytý, je takový tradiční, slávistický. Pavel se postará o soupisku hostů a rozhodčích. Co se týče domácí sestavy, zkusím si jí vzít na starost já.

Nebojím se Severu, tam věřím, že problém nebude a slávisti mě v tom nenechají, abych tam byl jako blázen sám. Ale strašně bych si přál, aby už úvodní sestavu a úvodní chorál začínal zaplněný stadion. Aby se hráči v šatnách nabudili při tom rachotu z tribun. Aby komentátoři v televizi zdravili ze zaplněného Edenu. Stačí přijít o 10, 15 minut dříve na stadion. Ostatně – každý se vyhne frontám, každý stihne začátek zápasu bez problémů a navíc se naladí na atmosféru zápasu ještě před začátkem. Pojďme s tím začít už nyní, dorazte na tribuny dříve. Celý scénář postupně doladíme tak, abychom se za pár měsíců v Edenu zápas, co zápas scházeli v plném počtu na tribunách už několik desítek minut před začátkem, společně si zařvali sestavu naší Slavie a zazpívali novou hymnu. To je naším cílem…

A ano, narovinu říkám, že moderátor zápasů v Neapoli je velkým příkladem J

Zní to zajímavě, je toho dost, uvidíme v neděli. Ještě něco, na čem je třeba zapracovat?

Je toho spoustu. Jedna z věcí je klubovna. Nemáme zatím takové možnosti, abychom si otevřeli svojí, ale závěrečná párty v Edenu ukázala, že jeden ideální prostor pro scházení se, pro párty po zápasech a třeba i nějaké koncerty Tribuny Sever tady je. Je to nedaleko stadionu, na odlehlém místě, s krásnou letní zahrádkou, parkovištěm a vším, co by měla taková klubovna splňovat. Restaurace „U Koziček“ na pozemním hokeji může skvěle sloužit nejen na domluvené akce. Byl bych strašně rád, abychom se tam automaticky scházeli před zápasem, po zápasech a třeba i mimo zápasy. S majiteli je skvělá domluva, vychází nám velmi vstříc, určitě se tam tuto sezónu dočkáme mnoha akcí.

A poslední, na čem bychom měli zapracovat, jsou graffiti. V okolí stadionu a celých Vršovicích jsou nádherné plochy, na kterých si umím představit propracované slávistické graffiti. Ne čmáranice, ale propracované malby. Na tom určitě musíme zapracovat.

Strašáku díky za rozhovor, chceš něco vzkázat slávistům?

Asi jen krátce – serte na výsledky, buďte pyšní na svůj klub. Vytvořme si vlastní, hrdý slávistický svět, který nám budou ostatní závidět bez ohledu na výsledky. Jediné, co je potřeba, je nepohrdat snahou ostatních, ale naopak se pokusit sebevědomě přidat.

Ať žije Slavia a Tribuna Sever!

31.07.2015 Tribuna Sever

Komentáře