Bojkot přerušen!

Po velmi dlouhých a náročných jednáních přerušujeme bojkot domácích utkání. Více v článku...  

 

 

Po schůzce s vedením a zveřejněné zprávě z jednání následovala dlouhá jednání za účasti několika desítek aktivních lidí. Rozhodovalo se o dalších krocích celku Tribuna Sever. Rozhodování to nebylo lehké, zvažovali jsme všechna pro i proti. Jako ultras milujeme svůj klub a jsme ochotni pro něj i mnoho obětovat. Má to ovšem určité hranice. Nesmí se s námi zametat, v žádném případě nenecháme špinit červenobílé tradice! Rozhodnutí přerušit bojkot je určitým vstřícným krokem směrem k vedení. Stejně jako před každou sezonou věříme, že Slavia vyhraje ligu a získá titul, tak i teď věříme, že vedení a zejména pan Rosen to se Slavii myslí dobře. Taktéž věříme, že dojde k výraznému zlepšení v komunikaci mezi klubem a fanoušky. Výsledkem našich ultras jednání je toto "prohlášení".

Slavia se zavázala k tomu, že slávistický stadion v Edenu vyzdobí, jak už to mělo dávno být. Musíme se zde cítit jako doma! Konkrétní kroky v plnění tohoto závazku budeme bedlivě sledovat! Samozřejmostí by mělo být, že nás sám klub bude informovat, jak daleko jsou jednotlivé věci hotové.  Na velkém množství věcí se chceme dokonce osobně podílet. Podle našeho názoru by měl klub s fanoušky více spolupracovat a my se tomu rozhodně nebráníme. Stožár na slávistickou vlajku před stadionem do konce kalendářního roku 2010. Svítící logo musí být do začátku jarní sezóny. Síň slávy bychom také, jako prohlídkovou trasu, na stadionu rádi spoluvytvářeli.

Na slávistické graffiti na zdi nad severní tribunou, v koridoru i na zdi u tréninkového hřiště jsme sehnali profesionálního writera. Od Slavie máme přislíbeno, že udělá vše pro to, aby graffiti byly povoleny. Nyní je na nás, abychom připravili grafický návrh, který předložíme - a následně mezi sebou vybrali finance na jeho realizaci.

Akcionářskou strukturu vedení zveřejnit nechce! Toto rozhodnutí respektovat i po právní stránce musíme. Nic to však nemění na tom, že Slavia je snad jediným klubem v Evropě s nejasnou akcionářskou strukturou. Slavii vlastní dva české subjekty, kdy za jedním z nich stojí Tomáš Rosen. Ten je také nejmocnějším mužem ve Slavii. Třetím subjektem je stále anglická společnost ENIC. Na úplné objasnění tohoto bodu však budeme stále apelovat, protože kdo vlastní klub s takto bohatou tradicí a obrovským množstvím fanoušků, ten by na to měl být právem hrdý a ne se schovávat. V jiném případě je na místě názor, že Slavii majitelé možná nevlastní právem, ve Slavii se děje něco nekalého, nebo majitelé nejsou úplně "čistí".

Nejdiskutovanějším bodem jsou jistě Bohemians 1905 v Edenu. Jsou tací, a není jich málo, kteří do Edenu po dobu, kdy zde budou hrát klokani, nikdy nevkročí. Chápeme a naprosto respektujeme tento názor. Mezi bojkotujícimi je spousta aktivních lidí, kteří toho pro fanouškovskou scénu na Slavii udělali opravdu hodně. Jejich ztráta bude určitě znát. Je teď na vedení Slavie, aby si svými dalšími kroky dokázala fanoušky získat zpět. Jako celek jsme se však rozhodli nyní bojkot PŘERUŠIT. Paradoxně pro přerušení bojkotu byli i fanoušci, kteří na fotbal chodit dále nebudou.

I nadále naopak budeme dělat vše pro to, aby Bohemka z Edenu co nejdříve zmizela a aby stadion zůstal co nejvíce slávistický. Na stadionu se každý zápas budou objevovat transparenty, choreografie proti klokanům v Edenu a připravené jsou i další formy protestu. Přerušení bojkotu rozhodně neznamená, že nám Bohemka v Edenu přestala vadit a to také budeme dávat hlasitě najevo! Naděje v tomto boji vkládáme do nového politického hnutí na Praze 10 pod názvem Desítka pro domácí.

Vyhlašujeme nulovou toleranci všemu zelenému v době zápasu Slavie (fanshop klokanů, loga atd) na stadionu a naprosto odmítáme jakékoliv další úpravy do zeleno-bílých barev v Edenu. Další zazeleňování Edenu je pro nás naprosto nepřípustné!

Slavia měla právo klokanům v Edenu zabránit a stejně tak může učinit po vypršení smlouvy (pokud do té doby Bohemka nezanikne). Toto bereme jako absolutní chybu a to zejména v komunikaci s námi, fanoušky, v rozhodnutí o tomto kroku. O tom, jestli nejen zde hrála velkou roli postava Petra Doležala, je v současnosti zbytečné diskutovat. Pravda to být může, ale i nemusí. Současné vedení má šanci ukázat, že je lepší, ukázat fanouškům, jak moc o ně stojí. Pokud všechny sliby a závazky myslí vážně a splní je, bude to další krok ke zlepšení vztahů mezi fanoušky a klubem. To se samozřejmě týká také neprodloužení smlouvy klokanům v Edenu!

Komunikaci bychom také rádi zlepšili a to pravidelnými schůzkami jak mezi námi, fanoušky (jednu chystáme na příští týden, vše se objeví na našich stránkách), tak mezi fanoušky a vedením klubu, případně hráči. Vedení si je vědomo chyb, které způsobilo v tomto, pro nás naprosto zásadním bodu, jakým komunikace bezpochyby je. Věříme, že udělá vše pro to, aby nyní náš klub v tomto směru fungoval daleko lépe (personální změny). Protože jen tak se s klubem fanoušci dokáží opravdu ztotožnit a budou za něj i dýchat.

Bojkot proto tímto PŘERUŠUJEME. Žádáme fanoušky, aby si nekupovali permanentní vstupenky, ale lístky na jednotlivá utkání, jelikož se jedná o pohotovostní stav. Vyzýváme také vedení ke splnění závazků, které si dalo a k dalším vstřícným krokům směrem k nám, fanouškům. Jasně jsme ukázali, že jsme součástí klubu a nelze nás ignorovat. Přerušením bojkotu jednoznačně ukazujeme, že nám na Slavii záleží.

Pokud vedení závazky nebude plnit, přistoupíme k radikálnějším krokům. Zde nás písemně podpořil Odbor přátel a jistě by nás podpořil i fanklub Slavie. To už je síla, kterou nelze ignorovat a věříme, že vedení udělá vše pro to, aby k takovým krokům dojít nemuselo.

Rozhodování to nebylo jednoduché, probírali jsme ho snad se všemi možnými sortami fanoušků, se slávisty všech věkových i názorových kategorií. Jako celek jsme se rozhodli takto. Respektujeme názory těch, kteří kvůli Bohemce do Edenu nepůjdou a žádáme, aby oni respektovali náš verdikt. To poslední, co by nám chybělo, je, aby se slávisté hádali mezi sebou.

V neděli ukážeme, kdo je v Edenu pánem!

Všichni na Liberec!

11.08.2010 Tribuna Sever 22

Komentáře