Skandál II

Chcete jít v Česku na fotbal? Vezměte si dovolenou! Takhle by mělo vypadat motto na reklamních billboardech.    

Konkrétně v sezoně 2008/09 hrála Slavia 27x v televizi, z toho většinou v pondělí od 17:30. Který z českých géniů (pomineme-li myslitele Járu Cimrmanna) vymyslel čas výkopu v 17:30? Navíc ve všední den? ČMFS, STES, kluby, ČT nebo někdo úplně jiný? Opravdu nevím. Pokud nastane toto téma, hází papaláši odpovědnost jeden na druhého. Vypadá to tak, že to vymyslel někdo, komu je návštěvnost na stadionech naprosto lhostejná. Většina lidí u nás pracuje do 16:00 až 17:00, někteří samozřejmě i déle. Pokud nebydlíte přímo před stadionem, stíháte fotbal jen sotva. Někteří fanoušci dorazí na fotbal i později. Realita je ovšem taková, že lidi u nás jsou tak líní, že na fotbal vůbec nejdou a o to spíš když se hraje tak brzy. Ale to je už jiná pohádka (v blízké době očekávejte článek Skandál III).

Ještě horší situace je se zápasy venku, tzv. výjezdy. Na tyto zápasy jezdí aktivní fanoušci, kteří chtějí svůj milovný klub podpořit i v jiných městech. Přestože je návštěvnost na českých stadionech naprosto tragická, je u nás několik fans táborů, kteří se v hojných počtech vydávají za svým klubem i přes celou republiku. Čas výkopu 17:30 je v tu chvíli největší problém. Např. zápasy v Kladně, Příbrami, Jablonci, Střížkově a jiných by bez některých hostujících fanoušků neměli vůbec žádnou atmosféru. A to si ještě některé kluby (ve spolupráci s PČR a svazem) vymyslely prodej lístků pouze na občanku. Jen na nějakém místě a v určitou dobu. Může se tedy do budoucna lehce stát  např.: fanoušek bydlící (trvalé bydliště na OP) v Ostravě, fandící Slavii si bude muset pro lístek zajet do Prahy. Kde vyplní své osobní údaje (má vůbec klub právo tyto údaje vyžadovat a archivovat do databáze?). Poté může fanda směle vyrazit na stadion  na fotbal. Čeká ho krušná chvilka, ochranka (v našem případě nasypané hovado snažící se vyvolat konflikt) nemusí uvěřit, že jste opravdu slávista. Bo kdo je z Ostravy, nemůže být přeci fanoušek Slavie. Nakonec vás tam nepustí a máte po fotbale a po dvou dnech dovolené.

Když hraje Slavia v televizi, klub je velice spokojen. Sponzoři jsou více vidět a to je pro ně důležité. Fanoušci na stadionu nikoho nezajímají. Co je proti příjmům od sponzorů pár drobných utržených z lístků. Je tedy logické, že se klub (ze svého pohledu) nebrání televizním přenosům. Je tu však několik ale. Proč tedy Slavia stejně nebojuje, aby byly přenosy z našich zápasů v evropských pohárech? Sponzoři by byli ještě více na očích. Další perličkou je příjem za televizní práva v české lize. Každý totiž dostává stejně peněz ať je v TV 1x nebo 30x. Stejné peníze dostane Slavia jako Střížkov.  Přitom peníze nabízené ČT za pohárové zápasy Slavie jsou tak směšné, že je tu nápad. Co kdyby kluby platily televizi za odvysílání svých zápasů? Ha ha ha, no nic jedeme dál….

Tak si to shrňme. ČT si vysílá fotbal, kdy se jí  zachce. Hlavně nesmí utrpět koncesionář. Nedej bože, aby se musel některý z navazujících pořadů posouvat. Sledovat Sama Doma o hodinu později už by nemělo patřičnou šťávu. Ota Černý udělal před sezonou ústupek. Výkop se posunul o skvělých 15 minut! Největším argumentem televize je právě zmiňovaná návaznost dalších pořadů. Například by nemohla být fotbalová reportáž ve sportovním zpravodajství. Jak je tedy možné, že v sobotu je televizní výkop v 18:20 a žádný problém zde není? ČMFS si postup televize chválí a klubům je to vesměs jedno. Nejlépe kdyby fanoušci na stadion nechodili vůbec. Jedinou pro ně zajímavou skupinou (čti marketingově hodnotou) jsou rodiny s dětmi. Těm vyhovuje pondělní čas ze všech nejvíce. Rodiče nepracují a děti nejsou ve školce či škole. Zajímavostí je, že právě svaz, kluby a televize hekají a stěžují si na nízkou návštěvnost.

Další vtipnou partičkou do klubu jsou novináři. Psát články o časech televizních přenosů nemá pro ně žádný smysl. Co ve skutečnosti trápí fanouška, je absolutně nezajímá. Kariéra se na tom udělat nedá. Kdo by to taky v naší bulvární zemičce plné závistivců četl? Daleko zajímavější  je přeci psát o krvežíznivých chuligánech vyhánějících pravé fanoušky ze stadionů pryč. Nejvíce tím trpí právě rodiny s dětmi. Chuligáni na každém zápase stojí hned za vstupy a lámou lidem nohy. Dále strhávají tisícové davy (z 99% tvořené pubertálními výrostky s nedokončeným základním vzděláním, z neúplných rodin a se silně asociálními sklony) ke zvolávání sprostých pokřiků typu smrt Spartě, zkurvená Sparta. Ano tato sprostá slova podle novinářů vyhánějí děti s rodiči ze stadionů. Slova, která děti poprvé slyší právě na tribuně a néééééé v televizi a od rodičů, či ze školy, jak by si mohl někdo myslet.Tento složitý problém, se kterým si nikdo neví rady, je ve skutečnosti naprosto jednoduchý a pro správnou odpověď se stačí zeptat aktivních fanoušků.

V žádném případě se ovšem neztotožňujeme s nějakým propícháváním pneumatik u aut (jak už tady někdo naznačoval v předešlých diskuzích). Je třeba rovnou vypíchat papalášům oči, ať „vidí“ jaké to je „nevidět“ svůj klub naživo.


Podařilo se nám získat exkluzivní rozhovor s osobou více než zasvěcenou. Jedná se o zaměstnance ČT, který je znalý prostředí sportovní žurnalistiky. Vyhověli jsme jeho přání, a tak jméno (vám všem velmi známé) necháme prozatím v anonymitě. Můžeme mu říkat třeba Ota Black:

Ahoj Otíku. Dlouhá léta pracuješ na ČT okolo sportovní redakce. Jak ty se díváš na problematiku vysílacích časů?

Na věc se můžeme dívat z několika pohledů. Pro nás je důležité, aby naše práce měla význam a vedla koncového diváka u televizního přijímače ke spokojenosti. A že spokojených diváků máme opravdu hodně.

Vůbec jsi nám neodpověděl na naši otázku…

Omlouvám se. To jsou léta praxe na stranických schůzích. Nám jde o programovou návaznost. Dále je důležité odvysílat zákonem stanovené pořady a sekvence. Vše pečlivě hlídá Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, však to znáte, byrokrati.

Položím tedy konkrétní otázku. Proč se televizní zápas hraje v pondělí od 17:30? Fanoušci jsou v práci, ve škole atd. Na stadion je opravdu těžké se dostat. Jen cestování zabere hodně času.

Předně chci říci, že já jsem toho pro český fotbal udělal víc než kdokoliv jiný a to je potřeba si uvědomit. Jeden televizní přenos je v sobotu od 18:20, to je můj první ústupek fanouškům. Druhým byl přesun pondělního termínu z 17:15 na 17:30.

Nepřijde ti to trošku alibistické?

Ale vůbec. Je to mé rozhodnutí založené na desítkách let praxe. Diváci u televize jsou s tímto velice spokojeni. Ostatní lidé mě nezajímají. Dále je to čistě věcí klubů. Kdyby dokázaly vytvořit tak zajímavý program jako má ČT, jistě by stadiony praskaly ve švech. Nechápu, proč se fanoušci stále zlobí na mě. Největší díl rozhodování má ČMFS a STES, dále pak samotné fotbalové kluby. Já za pronájem ligových práv platím nemalé peníze, můžu si tedy dělat, co chci.

Liga mistrů se hraje od 20:45, to ti nevadí?

Děkuji za tuhle otázku. LM je veliký problém. Každý rok posílám na UEFU oficiální dopisy a stále se nic neděje. Vytvořil jsem koncepci s názvem „LM od 12:30“. Každý divák by se mohl na přenos dívat i v práci během pauzy na oběd! Myslím, že od příští sezóny zavedu tuto koncepci i na vysílání zápasů české ligy. Snad se toho UEFA chytí a projekt si vezme pod svá křídla. Pojmenován by po mně být nemusel, na tom netrvám.

Napadá tě nějaký způsob, jak zvýšit návštěvnost na stadionech? Sám jsi se několikrát vyslovil,  že v porovnání s Evropou hodně zaostáváme.

Nechápu, kde jsi tohle vzal. Nikdy jsem nic takového neřekl a ani mi to z mé pozice nepřísluší. Já bych klubům poradil, aby do návštěvnosti započítávali i ochranky a policii ČR. Na každém zápase jich je opravdu hodně a to by průměr velice zvedlo! Teď na utkání Střížkov - Slavia bylo přes 300 policistů a několik desítek lidí ze security. Tohle je podle mě správná cesta.

Má pravdu ten chlapec. A nepřipadá ti účast policie v takových počtech zbytečná?

Když vidím, co se na stadionech u nás děje za bordel, tak opravdu ne. Všude samé vulgarity. Sprosté pokřiky, hanbaté nápisy, bitky a výtržnosti. Hnus hnus a ještě jednou hnus!

Kážeš o morálce, ale sám máš nemanželskou dceru. Přijde ti to normální?

Ano, je to pravda, je to ovšem čistě moje soukromá věc. Nejhorší situace na stadionech vyvolávají ti hůligenz. Vytrhávají sedačky, házejí dělobuchy. Největším zlem je pro mě pyrotechnika.

Proč má tedy ČT ve svých spotech na studio fotbal obrázky, kde fanoušci odpalují světlice. Viděl jsem to před několika přenosy evropských pohárů a také než začne studio před utkáním české ligy.

Naprostý nesmysl, tohle by se u nás nikdy nemohlo stát! Nejsme blázni, abychom něco kritizovali a zároveň to propagovali. A změň své otázky, jinak náš rozhovor ukončíme.

Dobrá, vraťme se k časům televizních přenosů, hlavně mi jde o to pondělí. Změní se někdy časy ve prospěch fanoušků?

Slibuji, že se o to osobně zasadím. Dávám ti své čestné slovo a to už něco znamená! Musím končit, mám hodně práce. Měj se a někdy naviděnou

Děkuji ti za podnětný rozhovor, dozvěděli jsme se hodně nového.

Bon Nadal Otto!

07.03.2010 Blaženka 0

Komentáře