Prvním mistrovským zápasem v nové sezoně se stalo třetí předkolo Ligy Mistrů, kdy do Edenu přijel běloruský mistr BATE Borisov. Utkání, které sledovalo přes osmnáct tisíc diváků přineslo vítězství našich borců a mimo jiné také celotribunovou kartoniádu Tribuny Sever!

Letní příprava utekla rychleji než půllitr piva štamgastům v Synotu a družinu Jaroslava Šilhavého čekal první ostrý zápas. Do Edenu přijel aktuálně nejlepší běloruský tým BATE Borisov, který se v minulém předkole dostal přes arménský Alaškert Jerevan. Po zápase byla velká poptávka, lístky mizely slušnou rychlostí a očekával se vyprodaný stadion, k čemuž ve finále chybělo jen pár stovek lístků. Ještě před zápasem se od pravého poledne konala příprava choreografie, která zakryla celou Tribunu Sever. Prezentace byla tvořena z kartonů, které zobrazovaly fanouška s červenobílou vlajkou. Na přípravě chorea se podílelo okolo dvaceti lidí a práce byla rychle hotová.

Náš svatostánek se už hodinu před zápasem začínal slušně plnit a vypadalo to na slušnou atmosféru. Jediné, co kazilo nadšení z návštěvy a z fotbalového večera, byla dvojice pánů ve vestách, kteří kontrolovali lístky a nepouštěli do sektoru 109 s permanentkou do sektoru 108, ale na tribuně se to dalo bez problému dojít, takže ve finále zbytečné manévry, které spíše lidem lezly na nervy, než aby jim pomohly.

Náš svatostánek se stále plnil a při nástupu Strašáka a oznamování sestavy byl snad zaznamenán i první stupeň zemětřesení! Až takový hukot to byl! Začaly se ozývat první chorály, které nezněly vůbec zle. Trenérský tým vyslal do zápasu útočnou sestavu, přičemž složení jedenáctky bylo předem očekávané. Velkým plusem a potěšením pro příznivce Slavie bylo nasazení Micka van Burena, který si z přípravy přinesl bravurní formu.

V patnácté minutě, kdy se na hřišti neudálo nic zásadního, přišel čas na choreografii, která vypadala velmi slušně! Mezitím se hráči dostávali horko těžko do šancí, první přišla po čtvrthodině hry, kdy se po Dannyho sklepnutí na Škodu dopustil hraní rukou jeden z běloruských beků, ale sudí nereagoval. Musela tedy zasáhnout spravedlnost, když jí nezřídil německý sudí. Několik okamžiků poté poslal Ngadeu dloubáček do vápna, kde se po sklepnutí od spoluhráče dostal sám před brankáře Frydrych. Ještě než se vůbec dokázal dostat ke střele, byl stažen k zemi a kopala se penalta! Jako by toho nebylo málo, stoper Yablonski šel do sprch. Eden neskutečně bouřil, bylo cítit napětí a touha po brance, která by hráče uklidnila. K exekuci se postavil kapitán Milan Škoda, který se situace nezalekl a s klidem proměnil!

Atmosféra na tribunách rázem ožila stejně jako útočné snahy našich hráčů, kteří se drali do koncovky. Největší šanci měl na kopačce po signálu z rohového kopu Ngadeu, který se ocitl nikým nebráněn na malém vápně a poslal jasnou gólovku, kterou nepochopitelně vychytal parádním zákrokem brankář hostů!

Druhá půle začala opět solidním supportem, který podpořil hlavně tažení Hušbauera. Šikovný středopolař si potáhl balon přes tři hráče a svojí dělovkou orazítkoval hned dvě tyče! Kotel začal opět bouřit, druhý gól byl přímo na spadnutí. Na hřišti měla Slavia velkou převahu, další šance přišla po hodině hry, kdy byl Frydrych opět držen obráncem hostů. Ani to mu ale nezabránilo ke střele, která se jen těsně míjela s pravým horním růžkem branky. Šance se stále nedařilo proměňovat a fandění trochu řídlo, nebylo to ono a byla cítit menší frustrace a strach o výsledek.

Situaci zlepšil na pár okamžiků Ngadeu, který patnáct minut před koncem zakončoval hlavou jen těsně vedle levé tyče! Fandění šlo nahoru, strůjcem toho byl i Škoda, který deset minut před koncem trefil hlavou tyč! Ke konci už se nic velkého nestalo, vše řešily nakopávané balony, které nikdo nesbíral. Nijak oslnivý nebyl ani support posledních minut, bylo to hodně slabé a je to škoda.
Na závěr je třeba zmínit i návštěvu příznivců Borisova, kterých přijelo okolo padesáti. Počet byl doplněn i družbou Pliastu Hlivice. Měli pár vlajek, menší skupinka se snažila fandit, ale jejich nepopíratelná snaha ztroskotala na naší převaze. Každopádně snaha se cení.

Další zápas, který hraje Slavia, je již tuto sobotu, a to opět v Edenu. Výkop je naplánován na osmou hodinu! Soupeřem sešívaných budou Teplice, které mají pohárové ambice. Přijďte na Slavii a vytvořme společně elektrizující atmosféru, o které se bude ještě dlouho mluvit! Bude to bouře, vidíme se na Severu! Ať žije Slavia!

Fotogalerie

26.07.2017 Tribuna Sever

Komentáře