Přinášíme reportáž z výjezdu na 2. kolo Českého poháru.

Slavia vstoupila do nového ročníku Českého poháru v Novém Bydžově proti místnímu třetiligovému Unionu, který si v prvním kole hravě poradil s Vysokým Mýtem. Našemu utkání byl přidělen termín všedního dne odpoledne, což byl vzhledem k reprezentačnímu termínu a přítomnosti atraktivního soupeře v Bydžově  celkem nepochopitelný tah od místních bafuňářů. Městský fotbalový stadion s kapacitou přes 3 000 diváků se mohl zaplnit až do posledního místečka. Pro koho se ten fotbal hraje?

 

V brzkém pátečním odpoledni se schází na Hlavním nádraží v Praze kolem 90 slávistů, a to je, vzhledem k nepříznivému termínu a k tomu, že se jedná o první pohárový zápas proti neatraktivnímu soupeři, docela pěkné číslo. Na druhou stranu, pořád to ještě může být lepší a doufáme, že na další (nejen) pohárové výjezdy nás bude stále jezdit víc a víc. Po cestě se všichni skvěle baví, zpívají se starší i novější chorály a všichni už se těší na zápas do Nového Bydžova. Zkrátka a dobře, kdo s Tribunou Sever nejel, může jen litovat. V Chlumci nad Cidlinou poté přestupujeme do malého osobního vlaku, kam má naše skupina velký problém se nacpat.

 

Na nádraží v Novém Bydžově už na nás čekají mimopražští slávisté, kteří se připojují k našemu pochodu na stadion. Ve vesnici o sobě dáváme náležitě vědět, zpíváme, odpálí se i nějaká ta pyrotechnika a domorodci zhruba stovce slávistů zvesela mávají a fotí si ji. Někteří jedinci se z pochodu dokonce utrhnou, aby mohli poznávat místní dívky.

 

Na stadion přicházíme s dostatečným předstihem, kupujeme si vstupenky v hodnotě 100,- Kč a už se nemůžeme dočkat, až začne utkání. Těžko odhadnout, kolik si do Nového Bydžova našlo celkem cestu slávistů, protože příznivci červenobílých byli bohužel rozprostřeni po celém stadionu. Z celkové návštěvy přes 2 000 fanoušků ale minimálně polovina fandila červenobílým barvám. V sektoru pro vlajkonoše hostí se v 90 km vzdáleném městě schází zhruba 300 sešívaných. Ještě před úvodním hvizdem rozhodčího nastane první problém s místními pořadateli, jejichž jediné označení bylo takové, že byli holohlaví a potetovaní. Ti chtěli strhnout z tří metrového plotu rozeřvávače. Když se ho ale začali zastávat všichni okolostojící slávisté (tímto všem děkuji :-)), vše si najednou rozmysleli a vše zůstalo v původním stavu.

 

Tribuna Sever od začátku zápasu poměrně dobře fandí, všichni dobře vědí, že z poháru má Slavia největší šanci probojovat se do předkol evropských pohárů, takže se všichni snaží dohnat svůj klub do dalších kol. Slávističtí příznivci mají dokonce v Novém Bydžově v hledišti konkurenci, kterou představují domácí „Bydžováci Ultras“. Ti se od začátku utkání snaží fandit, povzbudit svůj tým, proti mnohonásobné přesile ale nemají moc šancí. Slavia na hřišti předvádí skvělý fotbal, zazářil zejména náš nový útočník Radek Voltr, který během 30 minut dokázal vstřelit hattrick a nebýt toho, že byl ze začátku druhé půle vystřídán, jistě by přidal i další góly. Výborně zahrál i mladý Marek Červenka, který nastoupil až v průběhu druhého poločasu, ale i přesto dokázal domácího brankáře 2x překonat. Když tento hráč zvyšuje na nám dobře známých 7:0 (pro tentokrát naštěstí v náš prospěch) vypukne v našem sektoru doslova bouře, všichni fandí, zpívají z plných plic a odpaluje se i slušné množství pyrotechniky. Magický výsledek 7:0 vydrží až do konce zápasu, všichni slávisté tedy slaví, odpalují další pyrotechniku a čekají, až přijde zasloužená děkovačka. Nutno vyzdvihnout také dobrý výkon domácího útočníka Zdeňka Zmeškala, který je velkým slávistou a pravidelně chodí podporovat Slavii na Tribunu Sever a se kterým měl v některých částech zápasu Martin Latka veliké potíže.

 

Po dobu celého zápasu nicméně probíhají ze strany hrubě neprofesionální domácí security provokace směrem ke slávistům, které vyvrcholí právě na konci zápasu, kdy si to někteří z našich řad už nenechají líbit a dírami v plotě zahazují ochranku světlicemi (nutno dodat že pořadatelé bez váhání hází pyrotechniku zpět mezi slávisty do sektoru). To vše se děje už za přítomnosti našich hráčů a kapitán Martin Latka, který nezná všechny okolnosti (zejména provokace ze strany ochranky po dobu celého zápasu) se už chystá rozzlobeně odvést svůj mančaft do kabin bez děkovačky. Vše je mu naštěstí vysvětleno a závěrečná vítězná děkovačka proběhne tak, jak má. Po zápase se ještě někteří slávisté hecují se securitkou, nic závažného se už ale nestane a slávisté mohou pomalu opouštět stadion.

 

Před branami stadionu se zase předvede PČR, která nechce pustit slávisty jedoucí vlakem uklidit nějaké věci do přistavených aut a jsou nuceni celou vesnici obcházet, naložit věci a jít zase zpátky směrem na nádraží. Po cestě se ale přihodí incident, nad kterým zůstane rozum normálního člověka stát.

 

Ty stejné dívky, které se z některými z nás bavily už před zápasem, čekají na pochodující průvod slávistů i po zápase. Ve chvíli, kdy se někteří slávisté začnou k dívkám přibližovat, se z okolo jednoucích antonů vyřítí kosmonauti, a tradičně s nesmyslnou agresivitou přirážejí ty mladé kluky, kteří si dovolili obejmout se s dívkou, ke zdi a míří na ně brokovnicemi. To se samozřejmě ostatním slávistům nelíbí, začnou protestovat a nechtějí mladé slávisty nechat ve štychu. Fízlové ale za pomocí teleskopů a pepřových sprejů dotlačí slávisty až na nádraží. Ať vaše děti chodí pozadu!

 

Všichni slávisté už jsou odhodlaní nechat si ujet poslední spoj do Prahy a strávit v Novém Bydžově celou noc, těsně před plánovaným odjezdem vlaku ale na nádraží doslova přibíhají zadržení slávisté s blokovou pokutou 1 000,- Kč a můžeme tedy Nový Bydžov opustit. Díky vítězství 7:0 panuje ve vlaku výborná atmosféra a na plné obrátky se rozjíždí nový chorál „Fanoušci Slavie“, vypukne fanatismus, všichni slávisté bouří do půl těla a ostatní cestující ve vlaku jen s údivem přihlížejí. Jednu starší dámu, které hluk nedělá dobře, odvádí do vedlejšího vagónu za ruku jeden z nás a paní je z toho, že galantní muži stále existují, nadšená. Tak by to mělo vypadat. Ve vlaku ještě nějaký zlořád zatáhne za ruční brzdu, vlak zastaví ve světem zapomenuté vesnici a SPJ nechápou, že i přes jejich genialitu nejsou schopni vypátrat viníka. V Chlumci, kde opět přestupujeme na náš rychlík až do Prahy, nás ještě zdraví z balkónu místního činžáku slávisté roztaženou vlajkou, což naše fandění ještě podpoří. Do Prahy přijíždíme v pozdních večerních hodinách, ale vzhledem k tomu, že se jedná o pátek, pokračuje ještě několik skupin slávistů v pražských podnicích.

 

Jednalo se o velice povedený výjezd, kdo s Tribunou Sever nevyjel, může opravdu jen trpce litovat. V příštím kole zavítá Slavia do Ústí nad Labem, kde ji vyzve domácí Arma. Hrát by se mělo buď v úterý 22.9. od 16:30 nebo ve středu 23.9. od 16:30. O přesném termínu Vás samozřejmě budeme informovat.

 

Už tuto sobotu 12.9. od 20:15 se ale Slavia utká proti klubu s vysokými ambicemi, proti středočeské Mladé Boleslavi. Slavia bude hrát poprvé pod novými majiteli (Jiří Šimáně a čínská společnost CEFC) a ve slávistickém útoku samozřejmě nebude chybět čerstvý reprezentační hrdina - Milan Škoda. Přijďte na Tribunu Sever podpořit náš milovaný klub i vy!

 

V sobotu 19.9. se poté Slavia od 17:00 představí na půdě ligového nováčka ve Zlíně. Utkání nebude vysílat žádná televize a Tribuna Sever vypraví na toto utkání autobusy. Pojeďte s námi! Více informací přineseme již brzy.

 

 

Fotogalerie od Dalibora Durčáka zde: Fotogalerie Union- Slavia Praha

a zde: http://www.supporters.cz/clanek/fotoreport-union-2013-sk-slavia-praha/7087.html

 

Ať žije Slavia!

Fotogalerie

05.09.2015 Krasoň

Komentáře