Velmi očekávaný den se blíží, již v sobotu 6. září přivítáme po dlouhé době v Edenu evropského soupeře. A ne jen tak ledajakého - v Edenu se představí přátelé z Hajduku Split! Veškeré informace o zápasu čtěte v článku...

Každým dnem se blíží utkání, na které mnoho z nás dlouho čekalo. Blíží se oslava 50. výročí nejstarší fanouškovské organizace v České republice. Organizace, která vznikla proto, aby Slavii v roce 1964 vytáhla z nejhoršího. Organizace, která se vždy snažila pomoci milované Slavii, která ji nikdy neopustila a naopak vždy šířila slávu červenobílých barev. Blíží se oslava Odboru přátel Slavie, jehož součástí se v minulém roce stala i nejaktivnější část slávistického publika - Tribuna Sever.

Soupeřem při sobotních oslavách nebude nikdo jiný, než nejpopulárnější chorvatský klub - Hajduk Split. Hajduk Split byl založen roku 1911 v restauraci U Fleků, kde je dnes vystaven základní kámen klubu. Klub vzniknul po vzoru nejstaršího českého klubu, naší Slavie. Založili ho chorvatští studenti studující právě v Praze. Chodili se pravidelně dívat nejen na tréninky Slavie, ale také na derby s rivalem ze sparty.

Právě kvůli těmto skutečnostem jsme byli pozváni v roce 2011 k přátelskému utkání do Splitu na oslavy ke 100 letům od založení klubu. Kdo ve Splitu byl do smrti nezapomene. Desítky a stovky tisíc lidí slavící v ulicích, našlapaný stadion, fantastická atmosféra, koncerty, pivečko, víno, pyrotechnika, obrovský ohňostroj, Hajduk své oslavy pojal v přístavním městě opravdu velkolepě. Dodnes do Splitu jezdí velké množství slávistů za chorvatskými přáteli. Jejich počet stále roste a roste.

Nyní nastává u příteližitosti 50. výročí fanouškovského sdružení Slavie čas na odvetu. Klub ze Splitu pozvání obratem přijal a potvrdil. Do Prahy se chystají nejen stovky fanoušků Hajduku, ale také starosta Splitu a starostové okolních měst jako je Trogir, Makarska atd. I na tomto příkladu je vidět, jaký věhlas a jméno Slavia a Praha má.

Hajduk bohužel v minulém týdnu smolně vypadnul z předkola Evropské ligy, ale hlavně v nedělním domácím derby s Dinamem Záhřeb ztratil vedení 2:0 a góly v 90. a 95. minutě utkání prohrál s největším nepřítelem 2:3. Ačkoliv přišly před sezónou do Hajduku zajímavé posily, nálada v táboře soupeře je na bodě mrazu a mnoho frustrovaných Chorvatů si výlet do Prahy rozmýšlí. Přesto věříme, že jich několik stovek, snad i nějaká ta tisícovka dorazí. Ať jich přijede jakýkoliv počet, můžeme se z jejich strany těšit na kvalitní podívanou a skvělou atmosféru.

Hlavně bychom se však měli vytáhnout my a ukázat, kdo je v Edenu králem tribun, náležitě oslavit toto významné výročí a ukázat, že i my dokážeme vytvořit fantastickou kulisu. Přípravy na toto utkání jsme rozhodně nepodcenili.

Pojďme si celý sobotní program přiblížit v krátkém přehledu tak, jak jsme ho pro vás připravili.

 


Od 13:00 začíná program ve speciální Slávistické Fanzóně, která bude připravena před Nákupním centrem Eden (před stadionem to kvůli majitelům nebylo možné zrealizovat). Zde bude připraveno pódium, pivní stany, grily, sezení tak, abychom se správně naladili na samotný zápas (jak by měla fanzóna přibližně vypadat koukněte ZDE).

Zde si před zápasem můžete dát pivečko, klobásu, posedět, poslechnout si vystoupení spřátelených kapel i slávistických umělců. Doražte si užít den s dalšími slávisty již před zápasem. Vítáni jsou všichni bez rozdílu.

Ve Slávistické Fanzóně bude připraven stánek fanshopu s limitovanou edicí suvenýru k výročnímu utkání s Hajdukem Split. Zakoupit zde budete moci také suvenýry Tribuny Sever. Přehled suvenýrů k tomutu utkání si budete moci prohlédnout v průběhu týdne na Facebookovské stránce Tribuna Sever.

13:00 - otevření slávistické Fanzóny

14:00 - taneční hudbu vám naservíruje slávista Nemo

15:00 - Účinkující je v jednání

16:00 - show punk-rockové kapely přátel z Benešova - ATD (odkaz na stránky kapely ZDE, videa pod článkem)

17:00 - půlhodinové zakončení Slávistické fanzóny se slávistickým raperem Dekretem, nebude chybět mimo jiné i pecka Tribuna Sever! (videa Dekreta pod článkem)


 

Od 18:30 začne program na stadionu v Edenu, proto doporučujeme pořídit lístky v dostatečném předstihu, abyste stihli předzápasový program! Prozatím bylo prodáno několik tisíc lístků, návštěva se však očekává daleko větší. Předprodejem se vyhnete frontám před utkáním. Zakoupit lístky můžete každý den od 10:00 na pokladnách v Edenu nebo na Ticketportálu (ZDE). Cena je jednotná pro celý stadion a to 200 Kč. Permanentkáři lístek pořídí za 150 Kč.

Před utkáním proběhne nejen vlajkosláva odboček Odboru přátel, ale i hymny obou klubů (pořádně se naučte hymnu Standy Procházky - Věčná Slavia ZDE!).

Na samotný zápas, který začíná v 19:00, je připravena větší choreografie i jedno malé, vlastně tedy velké, překvapení. Rozhodně se je na co těšit.

Věřme, že i hráči se v tomto exhibičním utkání předvedou, padne hodně gólů a bude se jednat o skutečnou oslavu fotbalu.

Pamatujete si zvláštní mrazení před zápasy evropských pohárů? Pamatujete si, když jsme po Praze a v okolí stadionu potkávali fanoušky zahraničních soupeřů? Pojďme si tyto pocity opět oživit. Přijede soupeř evropského parametru, kvalitní soupeř s početnou fanoškovskou základnou. Vytvořme si takový vlastní malý evropský pohárový zápas!

Pojďme ukázat, že i v České republice jsme pyšní na historii a dokážeme se skvěle bavit a náležitě oslavit významná jubilea. Ukažme, že jsme velkou fanouškovskou skupinou. Vytvořme skutečnou oslavu fanoušků Slavie a samotného klubu.

Kupujte lístky, hecujte kamarády, sdílejte článek, zájem je veliký.

Uvidíme se v sobotu v Edenu!

Ať žije Slavia!

02.09.2014 Tribuna Sever 25

Komentáře