Reakce na výzvu Bohemians směrem ke slávistickým fanouškům.

 

 

 

 

 

 

 

Není to tak dávno, co došlo k závažnému incidentu při utkání Jihlava – Slavia. Po předem ohlášených, nesmyslných „bezpečnostních“ opatřeních ze strany tradičně problémové jihlavské security došlo během zápasu k situaci, kdy se slávisté odmítli podřídit diktátu bezpečnostních složek a místo v sektoru hostů se ocitli mezi domácími fanoušky. Následně proti nim s přehnanou agresivitou a za pomoci slzného spreje zasáhla domácí ozbrojená bezpečnostní služba, s výsledkem několika zraněných v řadách fanoušků obou klubů. Kdo čekal, že se fotbalové kluby, pořadatelé a bezpečnostní agentury poučí, mýlil se.

 

Na nedělní utkání Bohemians - Slavia obdržel hostující klub pro své fanoušky celkem 250 vstupenek. Fanoušci Bohemians, kteří měli možnost přednostního nákupu vstupenek, nedokázali svůj stadion vyprodat, a tak slávisté neváhali a zbývající vstupenky legálně vykoupili. Utkání na stadionu se sníženou kapacitou 5.000 diváků je tak beznadějně vyprodáno.

 

V článku, vydaném 24.4.(http://slavia.cz/clanek.asp?id=Informace-pro-fanousky-pred-vrsovickym-derby-od-poradatele-12403), se objevilo několik závažných a bezprecedentních sdělení, která nemohou zůstat bez reakce:

 

1) Do ostatních sektorů (kromě kotle Slavie) nebudou vpuštěny osoby označené symboly Slavie nebo Tribuny Sever (např. šála, dres, triko apod.). Pokud se někdo pokusí projít takto označen mimo sektor hostí, může mu být pořadatelskou službou bez náhrady znehodnocena vstupenka a vstup do areálu odepřen.

2) Podobně zakročí pořadatelská služba proti divákům, kteří budou aktivně povzbuzovat Slavii mimo sektor hostí (zejména v sektoru B, který je určen výhradně fanouškům Bohemians)

4) Pořadatel utkání – klub Bohemians Praha 1905 přistoupil na poslední chvíli k mimořádnému opatření a chce vyjít vstříc fanouškům Slavie, kteří mají zakoupeny vstupenky mimo sektor D (sektor Slavie) a nechtějí tolerovat výše zmíněná opatření. Lístky můžou během pátku vrátit ve fanshopu Bohemians, přičemž bude vyplacena oproti vstupence cena lístku.

 

Mají si fanoušci vyložit bod 1) tak, že když vezmou na hlavní tribunu své děti v dresu, nebudou vpuštěni? Znamená toto skandální nařízení, že starší slávisté nemohou mít kolem krku svou letitou šálu? Fanoušci, kteří neporušili žádné zákony ani nařízení a pouze se „provinili“ klubovou příslušností, nebudou vpuštěni na své řádně zaplacené místo? Toto ustanovení odporuje nejen platné legislativě, ale i základním právům a svobodám. Je toto vzkaz oněm vzývaným rodinám s dětmi, aby nenavštěvovaly tribuny stadionů? Nebo je to vzkaz, aby tyto rodiny chodily výhradně do sektorů vyhrazeným aktivním fanouškům? Bude toto pravidlo uplatňováno v budoucnu i na dalších zápasech? Je pravidlem, a při utkáních mezi pražskými celky zejména, že na tribuny chodí příznivci obou celků společně. Již tradičně je tak tomu při derby pražských „S“, naposledy tomu tak bylo tuto neděli, kdy byla hlavní tribuna stadionu Juliska plná fanoušků sparty, kteří na sobě jak bylo (a doufejme stále bude) běžné, měli symboly svého klubu. Budou počínaje tímto zápasem prodávány vstupenky mimo sektor hostů pouze příznivcům domácích? Kdo a jak bude tuto skutečnost posuzovat?

 

Znamená bod 2) že v případě vstřelené branky, vynikajícího zákroku brankáře či povedené střely bude projevená emoce fanouška Slavie „po zásluze“ potrestána stejným zákrokem pořadatelské služby? Kdo a jak bude posuzovat míru „aktivního povzbuzování“ ? Čím je vinen příznivec, který „aktivně povzbuzuje“ svůj klub a nijak tím nepoškozuje majetek ani zdraví ve svém okolí? Toto nařízení silně zavání omezením svobody projevu a praktikami dob minulých.

Za naprosto nepřijatelný považujeme i výše uvedený bod 4) a vyzýváme tímto všechny fanoušky Slavie, kteří mají řádně zakoupenu vstupenku mimo sektor hostů, aby ji v žádném případě nevraceli. Věříme, že se žádný z fanoušků nenechal těmito nehoráznými výhrůžkami zastrašit. Pokud se přeci jen někdo našel, prosíme, aby vstupenku (do jakéhokoli sektoru) vrátil do slávistického fanshopu v Edenu. Je spousta slavistických fanoušků, kteří tuto nabídku rádi využijí, a jsou ochotni nést riziko bezpráví a neoprávněných zásahů domácích pořadatelů.

 

Zároveň prosíme náš klub, SK Slavii Praha, aby na výzvu domácího klubu zareagoval a umožnil svým fanouškům důstojné zacházení, svobodu projevu a v neposlední řadě možnost povzbudit jej v důležitém utkání o záchranu. Doufáme, že klub Bohemians Praha nechce být vnímán jako ten, který se bojí převahy hostujících fanoušků, a tak využije i unfair tahů.

 

Všechny fanoušky Slavie, kteří míří na utkání a mají vstupenku do jiného než hostujícího sektoru naopak vyzýváme, aby se nenechali v žádném případě zastrašit a nebáli se projevit přízeň naší milované Slavii, aby ji povzbudili ze všech sil a na stadion přišli v klubových symbolech. Ukažme, že není možné nám zamezit fandit!

 

Nenechme se zastrašit, neustupujme! S teroristy se nevyjednává!

 

Zároveň žádáme všechny fanoušky ostatních klubů v České Republice, aby se nahlas v průběhu tohoto víkendu vyjádřili nejen vůči skandálním praktikám v tomto zápase, ale zejména proti vzrůstajícím represím vůči fanouškům a omezování osobní svobody.

 

NÁŠ SVĚT NIKDY NEZNIČÍTE, ČESKÝ FOTBAL PRO FANOUŠKY!

 

PELTA VEN!

25.04.2014 Leprechaun 25

Komentáře